Родиха се първите деца, заченати с помощта на робот

Стартиращи компании твърдят, че целият процес по изкуствено оплождане може да се извърши автоматично (снимка: CC0 Public Domain)

Неотдавна инженери от компанията Overture Life със седалище в Барселона създадоха робот за изкуствено оплождане и го предоставиха на клиника в Ню Йорк. С помощта на технологията бяха заченати здрави ембриони, а сега се родиха две момичета, които са първите хора, появили се на бял свят след оплождане от робот.

В медицинския център New Hope Fertility Center е сглобен уред от микроскоп, захранваща игла, малка паничка на Петри и лаптоп, разказва за иновацията MIT Technology Review. Eдин от инженерите, без реален опит в медицината, използва контролер Sony PlayStation 5, за да позиционира роботизираната игла.

Следвайки човешка яйцеклетка с камера, иглата се придвижва напред сама, прониква във вътрешността на яйцеклетката и засажда в нея една клетка от сперма. Повече от дузина яйцеклетки са оплодени по този начин с помощта на робота.

В резултат на това, според изследователите, са получени здрави ембриони, а сега се появиха и две момичета, които стават първите хора, родени след оплождане от робот.

Стартъп компанията Overture Life, разработила робота, твърди, че нейното устройство е първа стъпка към автоматизиране на ин витро оплождането (IVF), което ще направи процедурата по-евтина и много по-често срещана, отколкото е днес.

В момента в лабораториите за IVF работят квалифицирани ембриолози, които получават до 125 хиляди долара годишно за деликатната работа със сперматозоиди и яйцеклетки с помощта на ултратънки кухи игли под микроскоп. Някои стартиращи компании твърдят, че целият процес може да се извърши автоматично или почти автоматично.

Коментар