Закриват Българския нанотехнологичен център

Българският нанотехнологичен център ЕАД, създаден с разпореждане N2 от 8 април 2009 г., е в процес на ликвидация, разбра се от публикация на групата е-България 2020 във Facebook. Поне такъв е статусът на центъра в Търговския регистър, а Министерството на финансите е обявило покана към кредиторите да предявят претенциите си, научаваме от публикацията.

Нанотехнологичният център беше официално обявен през май в сътрудничество с IBM, като на 22 май 2009 г. в Министерския съвет двете страни подписаха търговско споразумение за изграждането на първия в България център за нанотехнологии.

IBM Blue Genе, българският суперкомпютър, закупен от тогава действащата ДАИТС, трябавше да подпомага центъра с изчислителна мощ при реализирането на конкретните разработки.

Очакваше се нанотехнологичният център да отвори около май догодина. Той трябваше да се простира на 500 кв.м. лабораторна площ на разположение на учени, работещи в тясно сътрудничество със студенти от българските университети. Тогава бяха обявени и амбициозните намерения за работа на центъра в няколко направления.

50 милиона лева средства бяха отпуснати за стартирането на нанотехнологичния център. Според запознати с историята му, 40 млн. са върнати в бюджета с решение на МС от октомври. Къде отиват останалите 10 милиона не е ясно. 

Коментари по темата: „Закриват Българския нанотехнологичен център”

добавете коментар...

  1. Тихомир

    ГЕРБ не трябва никога вече да имат достъп до властта! Това е една деструктивна сатанинска партия! Това ли е европейското развитие на България – площадки и спортни зали!? За Бога,що за идиоти има в ГЕРБ!?

  2. TechNews.bg

    Както е казал Доган – на нас ни трябват хора (разбирай говеда), които да се подписват с пръст…..нанотехнологии не ни трябват….

Коментар