Е-портал на София ще заработи до септември


Електронен портал на Столична община трябва да заработи най-късно до септември 2010 година. В него ще намерят място услуги за гражданите и бизнеса, базирани на различни самостоятелни, но интегрирани помежду си информационни системи на общината. Така например в портала ще може да се подават сигнали към единния контакт-център на СО, да се достъпва системата за местни данъци и такси и др.

Създаването на електронния портал е една от задачите по създаването на единна интегрирана информационна система на Столична община (ИИССО). Е-порталът ще се реализира като част от първия етап от създаването на ИИССО.
Целта е порталът да представлява виртуален вариант на „едно гише“ за обслужване на гражданите и бизнеса. Чрез своя електронен подпис те трябва да могат да ползват всички услуги на общината по електронен път.
Изграждането на интегрираната информационна система на Столична община започна с избора на системен интегратор по ИКТ през ноември 2008 г. На 2 декември 2008 г. бе подписан договорът с фирмата-изпълнител, избрана с конкурс по закона за обществените поръчки: системния интегратор Аксиор. Фирмата е известна с участието по редица големи проекти в държавната администрация като БУЛСТАТ, Единната информационна система за противодействие на престъпността, Регистъра на статистическите единици в Националния статистически институт, информационната система на Комисията за защита на конкуренцията и др.
Едва след избора на на системен интегратор в Столична община бе създаден отдел, отговорен за технологичното осигуряване и развитие на СО. Интеграторът и техническият отдел на СО работят съвместно.
Накратко, задачата на Аксиор е да интегрира всички налични, в момента действащи, информационни системи в Столична община, както и бъдещите такива. За целта фирмата трябва да направи проучване и анализ на информационните системи, да изготви стратегия за бъдещето развитие на ИИССО, да детайлизира план как ще се случва всяка отделна стъпка от развитието.
През цялата 2009 и до края на 2010 г. задачите на Аксиор включват:
  • проучване на състоянието на информационното осигуряване на СО;
  • разработване на стратегия за изграждането на ИИССО;
  • разработване на план за реализацията на стратегия за изграждането на ИИССО;
  • разработване на техническо задание за разработване на ИИССО;
  • разработване на техническо задание за компонент „Медицинско обслужване с използване на електронни карти“ на ИИССО;
  • разработване на техническо задание за компонент „Контрол и управление на трафика“ на ИИССО;
  • разработване на стандарти на ИИССО и тяхната софтуерна реализация;
  • разработване на системен проект на ИИССО;
  • разработване и внедряване на ядрото на ИИССО;
  • контрол на разработването, внедряването и интегрирането на разработените компоненти от външни изпълнители;
  • консултации и експертни оценки по възникнали проблеми в областта на ИКТ;
  • организация на работата с външни експерти по ИКТ;
  • организация на взаимодействието с външни институции;
  • консултации по нормативното и ресурсното осигуряване на изграждането на ИИССО.
Голяма част от тези задачи вече са изпълнени или в напреднал етап на изпълнение, заяви пред TechNews.BG Пламен Чирипов, управител на Аксиор, по време на представянето на ИИССО на 11 декември. На презентацията присъстваха кметът Йорданка Фандъкова, представители на СО и на технологичния бизнес.
За първия от трите етапа от изграждането на ИИССО са предвидени общо 15 задачи. Те трябва да бъдат изпълнени в периода 2010-2011 г.
До 30 април 2010 трябва да бъде изграден център за експлоатация, управление и поддръжка на ИИССО. До 31 юли трябва да се проектира и изгради централизиран сървърен комплекс. Пак в този срок трябва да стане готов и да заработи единен контактен център на Столична община, включващ и телефон за не-спешни повиквания. До края на юли е планирано да се завърши и автоматизираната информационна система на Столичния общински съвет.
Така до края на септември ще може да заработи и единният портал на общината. Контактният център ще намери място в него.
До края на 2010 следва да се реализират още няколко задачи: изграждане на единна комуникационна среда на СО, централизиран информационен ресурс за лица, фирми и служители, система за обслужване на граждани и фирми, система за обществени поръчки и договори, информационна система за местните данъци и такси.
С пускането си системата за обслужване на граждани и фирми ще бъде интегрирана в електронния портал. В него ще се вкара и новата информационна система за местните данъци и такси.
Всички обществени поръчки ще се публикуват в е-портала – не само като обявления и сключени договори, но и като информация за етап на реализацията на всеки проект. Този модул ще се свърже с националния регистър на обществените поръчки, но за разлика от него ще дава повече информация, необходима за последстващия контрол по изпълнението на ОП.
До края на януари 2001 г. в ИИССО следва да се интегрира единна система за управление на работните процеси и документите. Сега действащата система от този вид ще бъде заменена с нова.
До края на март 2011 г. трябва да се интегрира и информационната система на столичния инспекторат. Пак в този срок се предвижда да заработи нова финансово-счетоводна система.
Система за медицинско обслужване с използване на електронни карти и система за контрол и управление на трафика – първи етап трябва да завършат до септември 2011.
През втория етап от създаването на ИИССО са предвидени 13 задачи. Те трябва да бъдат изпълнени в периода 2012-2013 г. Сред тях са вторият етап от внедряването на система за контрол и управление на трафика (до 31.12.2012), изграждане на централизирани бази „Контрол на обекти“ и „Административно наказателна дейност“ (до февруари 2013 г.), ИС за нуждите на социалните дейности и ИС за регулиране на търговската дейност (до април 2013), надграждане на слоеве върху кадастралната карта.
Третият етап от създаването на ИИССО обхваща периода от 2013 до 2015 г.
Предстои Столичният общински съвет да разгледа изготвените стратегии и планове за ИИССО и да гласува бюджета за реализация на задачите по системата за 2010 година. Това ще стане до края на декември. Според Пламен Чирипов, може да се очаква, че около 10 милиона лева ще бъдат заделени за ИИССО.
Технологичният бранш, въпреки зародилото се недоволство срещу проекта, има основание да бъде доволен, защото чрез този проект ние ще алокираме тези средства в българския ИТ бизнес,“ подчерта Чирипов.
Налице е риск стратегиите и плановете да стигнат до задънена улица заради липсата на предварително определени финансови, организационни и кадрови ресурси, стана ясно от въпрос на общинския съветник Мартин Заимов. Общината не е предвидила ресурси, с които да обезпечи всяка стъпка от проекта – например, не е предвидено назначаването на нови специалисти с оглед създаването на контакт-центъра. Подобна липса на ресурс – не само кадрови, но и организационен, може да постави целия проект в риск.

по темата: „Е-портал на София ще заработи до септември”

добавете коментар...

  1. Митов

    http://www.nysenate.gov/

    Сайта на Ню Йоркския сенат, за основа е ползван отворен софтуер drupal надявам се експертите да не пропуснат да реализират тези функции, едва ли ще го правят без пари.

Коментар