След измерване: GSM антените са безопасни

Публични замервания в Пловдив показват, че GSM антените са безопасни. Измерванията отчитат в пъти по-ниски нива от позволените гранични стойности в България, съобщиха в съвместно изявление трите ни мобилни оператора.

В града на тепетата вчера бяха направени публични контролни замервания на базови станции в т. нар. чувствителни точки – болници, детски градини и училища. Проверени бяха нивата на електромагнитните полета в посочени от журналисти райони, сред които и такива, измерени миналата седмица от Община Пловдив.

Първото посочено от журналистите място бе блок 202 в ж.к. Тракия, от чиито жители има редица оплаквания от базови станции. Измерванията в два от апартаментите в блока, направени от експерти на държавната лицензирана лаборатория „Физични фактори” към Националния център за опазване на общественото здраве, показаха от 0 до 0.1 микровата на квадратен сантиметър. Това ниво е в пъти по-ниско от максимално допустимите в България стойности от 10 микровата на квадратен сантиметър.

Същите стойности са измерени и в района на бившия Партиен дом в града. В норма и многократно под допостимите стойности в България бяха отчетени с 24-часови непрекъснати измервания и около детска градина “Мирослава“.

Представителят на Световната здравна организация (СЗО) за България в областта на електромагнитните полета доц. Мишел Израел заяви, че у нас мобилните оператори спазват много по-стриктни норми – от 45 до 100 пъти по-строги в сравнение с максимално допустимите стойности, препоръчани от СЗО и възприети в повечето страни от Европейския съюз.

Излъчванията от базовите станции са в съвсем различен честотен обхват и нямат вредното въздействие на рентгена, например, беше пояснено на семинар за местната власт. Операторите за пореден път подчертаха, че евентуално прилагане на решението на Общинския съвет в Пловдив за премахване на базовите станции в отстояние на по-малко от 300 метра от учебни и лечебни заведения, читалища и библиотеки, детски градини, ясли и детски площадки, би оставило града без мобилна комуникация.

Представителите на М-Тел, Globul и Vivacom отбелязаха, че няма научни факти, общи европейски стандарти или изисквания, които да налагат фиксирани зони около публични сгради. Това би направило функционирането на мрежите в градските райони технически невъзможно. Защитните зони се определят във всеки конкретен случай според характерстиките на всяка антена. 

Коментар