Художници: AI може да е полезен за изкуството, но…

Влиянието на AI върху различни области на човешката дейност, включително изкуството, провокира разнопосочни реакции (снимка: CC0 Public Domain)

Десетки художници се обединиха около позицията, че изкуственият интелект може да бъде от полза за изкуството. Но същевременно творците са категорични, че използването на AI трябва да се регулира.

Група художници написаха отворено писмо до Конгреса на САЩ, в което твърдят, че генеративният AI може да бъде полезен инструмент в изкуствата, съобщи TechCrunch. Те настояват творческата общност да бъде включена в дискусиите за това как да се регулира технологията.

Художниците виждат AI като инструмент, който намалява бариерите за навлизане в професията, но изразяват опасения относно възможното негативно възприемане на произведения, създадени с помощта на изкуствен интелект.

През последните години въпросът за влиянието на AI върху различни области на човешката дейност, включително изкуството, се обсъжда активно. Наскоро група художници написаха отворено писмо до Конгреса на САЩ, в което аргументираха използването на генеративен AI в изкуствата, като подчертаха, че модерните технологични инструменти се използват в музиката, изкуството и други медии от десетилетия.

В писмото художниците подчертават, че AI може да намали бариерите за навлизане в изкуствата, които традиционно са били ограничени до богати хора с правилните социални връзки. Въпреки това, художниците са загрижени, че работата на AI може да бъде погрешно изтълкувана като просто възпроизвеждане на съществуваща творба или дори като кражба на данни.

Авторите на писмото настояват властите да ги включат в диалога за регулиране на генеративния изкуствен интелект, за да се избегне експлоатацията на труда на художниците от големи корпорации и други субекти.

Писмото обаче предизвика и критики. Някои твърдят, че документът не подчертава достатъчно сериозните проблеми, свързани със създаването на AI системи чрез масивно нарушаване на авторски права, което позволява на компаниите да използват произведенията на творци за комерсиална печалба без тяхното съгласие или плащане на авторски права.

Отвореното писмо до Конгреса на САЩ подчертава необходимостта от баланс между иновациите и защитата на правата на създателите на съдържание в дигиталната ера на изкуството. Творците се надяват, че правителството ще се вслуша в професионалната общност, която се стреми да създаде по-разнообразна и представителна група от консултанти по изкуствен интелект.

Коментар