САЩ разследват произхода на чипа в Huawei Mate 60 Pro

Процесорът в Huawei Mate Pro озадачи американските власти, отговорни за санкциите
(снимка: Huawei)

Властите в САЩ, отговорни за санкциите срещу Huawei, не знаят как китайската компания е успяла да вгради усъвършенстван процесор в новия си флагмански смартфон Mate 60 Pro. Вече е започнало официално разследване за произхода на чипа.

Министерството на търговията, което наложи серия от ограничения на Huawei и китайската индустрия за чипове през последните две години, работи за получаване на повече информация за предполагаемия 7-нм процесор, открит в Mate 60 Pro, твърди Блумбърг, позовавайки се на източници от правителството.

Чипът е произведен от китайската компания Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), която също като Huawei е в черния списък на САЩ и има ограничен достъп до американски технологии.

С новите смартфони Mate 60 и следващите си устройства Huawei изглежда ще заобиколи санкциите, наложени от администрацията на Джо Байдън. Интересното е, че смартфонът Mate 60 Pro беше пуснат в продажба по време на посещението на министъра на търговията Джина Раймондо в Китай миналата седмица.

„Работим, за да получим допълнителна информация за естеството и състава на предложения 7-нм чип“, казва говорител на Министерството на търговията. „Нека бъдем ясни: контролът върху износа е само един инструмент в арсенала на правителството на САЩ за справяне със заплахите за националната сигурност, породени от Китай. Ограниченията, въведени от 2019 г. насам, осакатиха Huawei и я принудиха да се преоткрие – на значителни разходи за китайското правителство“.

Смартфонът Mate 60 Pro използва необичайно висок дял китайски компоненти извън централния процесор, показа разглобяване на устройството от TechInsights, което е знак за напредъка на страната в развитието на вътрешните технологични възможности.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан по-рано заяви, че ще се въздържи от коментар, докато САЩ не получат допълнителна информация.

„Има редица различни методи, за да се опитаме да разберем с какво точно си имаме работа тук“, каза Съливан пред репортери на борда на Air Force One в четвъртък. „Не мога да ви кажа точния брой дни, но няма да отнеме няколко месеца“.

„Трябва да разгледаме внимателно проблема, да се консултираме с нашите партньори, да получим по-ясна картина и след това да вземем съответните решения“, допълни Съливан, цитиран от Блумбърг.

Коментари по темата: „САЩ разследват произхода на чипа в Huawei Mate 60 Pro”

добавете коментар...

  1. SSD0012

    Аре у Уево бе… крадливите американци натресоха санкциите щот не искат да плащат за китайски патенти – и до днес не са представили нито едно доказателство подкрепящо техните фантасмагории в конспиративните им теории.
    In June 2019, Reuters reported that Huawei told Verizon it should pay licensing fees for use of more than 230 Huawei patents and was seeking more than $1 billion…

  2. Никой

    Ваща ма…ма .Проста американска.Побъркахте света. Нека сега ви го тръкнат Китай четата.

  3. Вярно ли

    Те са се загрижили за някакъв чип,те да си оправят пожарите,ураганите и наводненията че нищо хубаво не ги чака!

  4. Оф

    Заминавай за америка

  5. Да бе!

    Ще ви чакат вас да им свалите забраната!
    Разследват как може да има по умни от тях!

  6. Да !

    Ще ви чакат вас да им свалите забраната!
    Разследват как може да има по умни от тях!

  7. Иван

    Кретен

  8. Фофу

    Псевдо българина пак започна клакьорския танц за милите му китайци.

  9. Anonymous

    Защото кражбите на технологии от Китай трябва да спрат.

  10. Българин

    Защо да е проблем, че Китай са си пуснали собствен чип? Вече имат отдавна такива технологии. Нали САЩ ни говореха за отворени пазари и т.н.? Или отворените пазари са само когато парите текат от изток на запад.

Коментар