Paint тихомълком се превръща във Photoshop

Графичният редактор Paint придобива възможности на продукт от висок клас
(екранна снимка: Microsoft)

Microsoft изглежда иска да превърне безплатен инструмент, познат от Windows – програмата за рисуване Paint – в аналог на професионален графичен редактор като Photoshop. Потребителите са възхитени от нова функция на приложението.

Paint, считан за прекалено прост графичен редактор, се сдоби с важна функция, налична във Photoshop – премахване на фона от изображение. Инструментът работи според очакванията, въпреки че е в етап на тестване. Наблюдателите на пазара не се съмняват, че такова полезно нововъведение значително ще увеличи популярността на Paint сред потребителите, тъй като това е безплатен редактор, за разлика от Photoshop и неговите аналози.

С едно щракване на мишката

На практика, Microsoft добави функция към своя графичен редактор, която е налична само в „тежки“ програми за обработка на изображения. Автоматичното премахване на фон от изображение сега става само с едно щракване на мишката в Paint, отбелязва The Verge в публикация за инструмента.

В момента нововъведението е достъпно само за участниците в програмата за бета тестване Windows Insider и само в Windows 11. Това е разбираемо, тъй като Windows 10 не е получава актуализации на функциите от март 2023 г. и краят на техническата ѝ поддръжка наближава. По-конкретно, функцията е достъпна в компилацията 11.2306.30.0 на Windows 11.

Премахването на фона от изображение е една от най-популярните функции на съвременните графични редактори. Преди това потребителите на Windows трябваше или да купуват тромави професионални приложения за тази цел, или да използват уеб услуги и малко известни помощни програми и да се примирят с резултати, които не са от най-високо качество.

Сега потребителите ще имат на разположение почти стандартен инструмент за изрязване на фона от изображение – Paint беше премахнат от повечето модерни версии на Windows, но е достъпен за безплатно изтегляне и инсталиране от Microsoft Store.

В Paint е възможно както автоматично, така и ръчно изрязване на фона. Идеята е, че ако потребителят не е доволен от начина, по който редакторът се справя със задачата, той ще може да избере желания фрагмент от изображението, след което останалите елементи ще бъдат изтрити.

Малка актуализация с далечна цел

Първите потребители на новата функция в Paint са доволни от нея – тя работи коректно, въпреки факта, че все още в бета версия. Според специалисти от Bleeping Computer, помощната програма правилно идентифицира основния обект в изображението, дори ако то е претоварено с други обекти. Освен това крайното качество, генерирано от функцията, не зависи от броя на цветовете и градиентите в картината.

Иновацията може радикално да промени начина, по който потребителите гледат на Paint, коментира The Verge. Мнозина смятат Paint за безполезен редактор, който може да се справи само с най-простите задачи, но добавянето на функция за премахване на фона го издига няколко стъпки по-високо и го доближава до по-напреднали редактори.

Досега Paint предлагаше само основен набор от функции, но това се променя
(снимка: Microsoft)

В същото време Paint все още остава безплатен, а интерфейсът му не е претоварен с функции и не е объркващ, както е в случая с GIMP – също безплатен редактор на изображения, развиван като проект с отворен код и алтернатива на Photoshop.

Срокът за излизане на актуализирания Paint от бета тестовете не е известен към момента. Но Microsoft, като правило, се стреми да пуска своите разработки възможно най-бързо, ако потребителите ги харесват.

Историята на Paint

Paint е класически инструмент на Windows, който съществува от 1985 г. Програмата се появи в Windows 1.0, но на практика изчезна с пускането на Windows 3.0. След това по някаква причина беше преименувана на PaintBrush.

През 1995 г. Microsoft се върна към предишното име – Paint стана част от Windows 95 и продължи да бъде един от основните компоненти на Windows повече от 20 години. Въпреки това, през всичките тези години Paint предлагаше на потребителите само основен набор от функции, докато те се нуждаеха от повече.

Paint спря да получава значителни актуализации след 2009 г. с пускането на Windows 7. Шест години по-късно, с появата на Windows 10, потребителите получиха почти същия редактор, макар и с леко преработен интерфейс.

Две години по-късно, през юли 2017 г., Microsoft реши да оттегли Paint от Windows и да прекрати поддръжката му. Но потребителите внезапно се обявиха в защита на този редактор и само след ден Microsoft се отказа от идеята си.

Но през юли 2020 г. „атаките“ на Microsoft срещу Paint започнаха с нова сила. Компанията промени тактиката и без да информира потребителите пусна актуализация KB4565503, която премахна както Paint, така и Notepad от Windows 10. Възмущението на потребителите нямаше граници, въпреки че всички тези компоненти можеха да бъдат върнати с помощта на стандартни инструменти на Windows.

В момента Paint е допълнително приложение, достъпно за безплатно изтегляне и използване от Microsoft Store. Същевременно Microsoft продължава да посяга на класическите Windows програми – наскоро стана ясно, че възнамерява да премахне редактора WordPad от своята операционна система, но потребителите много бързо я убедиха, че това е голяма грешка.

Коментари по темата: „Paint тихомълком се превръща във Photoshop”

добавете коментар...

  1. :o)

    дето се вика …абе бате кой ще ти използва Пейнт заради някакъв фон?
    Хората отдавна са си намерили програми дето се вика…

Коментар