Ами Nokia? HMD Global планира да пусне собствена марка телефони

Нова марка достъпни смартфони с бранда HMD се очакват на пазара
(снимка: CC0 Public Domain)

HMD Global, производителят на телефоните Nokia в последните шест години, планира да развие своя собствена марка мобилни устройства. Това ще бъдат „висококачествени и достъпни“ смартфони, казват от компанията.

Според изявление в Linkedin на Жан-Франсоа Барил, съосновател и главен изпълнителен директор на HMD Global, компанията е готова самостоятелно да навлезе на пазара, за да създаде „нов свят на телекомуникациите, фокусиран върху нуждите на потребителите“.

Барил казва още, че HMD скоро ще започне да доставя „висококачествени, достъпни мобилни устройства“ на пазарите по целия свят и също така обещава сътрудничество с „вълнуващи нови партньори“.

Що се отнася до марката Nokia, тя ще продължи да се използва заедно с HMD, добавя Барил. В същото време шефът на HMD Global не разкрива нищо конкретно относно датите на пускане и моделите смартфони със собствена марка.

HMD Global получи права да продава смартфони и таблети с марката Nokia в края на 2016 г., след като влезе в сила стратегическото ѝ споразумение с финландската Nokia, обявено през март 2016 г. със срок от 10 години. Преди това правата върху марката телефони принадлежаха на Microsoft, която ги беше придобила от Nokia.

Съгласно споразумението, Nokia получава лицензни отчисления за всеки продаден от HMD смартфон или таблет с нейния бранд. Финландската компания няма дялово участие в бизнеса на HMD.

Коментар