Жажда: GPT-3 „изпи“ повече от 320 хиляди литра вода, докато се обучава

Центровете за данни, които поддържат работата на моделите с изкуствен интелект, са ненаситни за енергия и вода (снимка: CC0 Public Domain)

Не е тайна, че генеративните AI модели консумират огромно количество енергия по време на работа, но по-малко известно е, че обслужващите ги сървъри се нуждаят и от много чиста вода. Оказва се, че центровете за данни на компаниите, които поддържат работата на AI системите, хабят много вода и с времето потреблението на този ценен природен ресурс ще продължи да расте.

Използването на вода в центровете за данни на Microsoft се е увеличило с 34% от 2021 до 2022 г., според доклад на Associated Press. Миналата година компанията е изразходвала 6,4 млрд. литра. През същия период потреблението на вода от Google се е увеличило с 20%. Според експерти, изследвали въздействието върху околната среда на генеративните AI системи, голяма част от ръста на потреблението се дължи на увеличените работни натоварвания на изкуствения интелект.

Моделът OpenAI GPT-3, които стои зад популярния AI бот ChatGPT, е отговорен за загубата на повече от 320 хиляди литра по време на обучението си. ChatGPT „изпива“ 0,5 литра вода за всяка чат сесия, състояща се от 25 -50 заявки, отбелязва Datacenter Dynamics. Непрякото използване на вода също се взема предвид, включително разходите за електроцентрали, захранващи центъра за данни.

За Google статистиката се оказа изключително разнородна и варира при различните центрове за данни – много зависи от местоположението, сезона, технологията за охлаждане и нивото на потребление на вода от електроцентралите.

Въпреки това, редица експерти са разтревожени повече от увеличаващото се потребление на енергия, отколкото на вода. Факт е, че голяма част от използваната вода се рециклира и използва повторно, докато същото не може да се каже за енергията. Освен това Microsoft, Google и други оператори на центрове за данни са заинтересовани от намаляване на потреблението на вода, така че ще предприемат всички необходими мерки, за да постигнат това.

По-рано Microsoft обяви, че възнамерява да стане „водно-положителна“, „въглеродно-отрицателна“ и с нулеви отпадъци до 2030 г., а още през следващата 2024 година да намали потреблението на вода в центровете за данни с 95%, в сравнение с 2021 г. Все още обаче няма точни дефиниции за някои термини, например никой не е казал подробно за какъв вид „водна положителност“ става въпрос. Може само да се предположи, че компанията възнамерява да изпуска повече вода в природата, отколкото консумира.

Като пример за „водна положителност“ може да се посочи Pepsi. След преминаване на водата през оборудването за закуски в района на Мексико Сити, компанията я пречиства до годна за пиене и я изпраща в друг завод – за измиване на картофи за чипс. По този начин повече вода действително отива в обращение, отколкото първоначално е взета от естествени източници.

OpenAI, чийто най-голям инвеститор е Microsoft, подчертава, че е наясно с високите нива на потребление на енергия и вода от изкуствения интелект и работи активно за подобряване на ефективността в тази област. Решението може да бъде създаване на по-ефективни алгоритми и хардуер за AI, въпреки че това ще отнеме известно време.

Коментар