Microsoft опростява свързването на принтери към Windows

Инсталирането на принтери и печатът под Windows ще станат по-лесни и безпроблемни
(снимка: CC0 Public Domain)

Проблемите с печатането под Windows изглежда ще останат лош спомен от миналото. Microsoft премахва поетапно драйверите за печат от т.нар. “трети страни” и опростява процеса на инсталиране на принтера.

Потребителите на Windows с принтери са виждали всичко – от проблеми с драйвери на трети страни до актуализации на операционната система, които напълно нарушават функционалността на принтера. Сега нещата трябва да се подобрят: Microsoft постепенно премахва услугите на драйвери за принтери от трети страни в Windows Update, съобщи Tom’s Hardware.

Компанията обяви планове за опростяване на процеса на инсталиране на принтера и намаляване на броя на проблемите със сигурността и съвместимостта, които могат да възникнат при използване на драйвери от трети страни.

Започвайки с версия Windows 10 21H2, драйверът на Microsoft от клас IPP поддържа принтери, съвместими с услугата за печат Mopria. Този драйвер осигурява основна функционалност на принтера без необходимост от инсталиране на драйвери или помощни програми на трети страни. Методът за вградена поддръжка чрез Windows Update работи толкова добре, че Microsoft вече не обслужва това, което нарича „наследени драйвери за принтери v3 и v4“.

През 2025 г. Microsoft ще прекрати публикуването на нови драйвери в Windows Update чрез програмата за хардуерна съвместимост на Windows (WHQL), но възможността за актуализиране на съществуващи драйвери, вече публикувани в Windows Update, ще остане.

Считано от 2026 г., при инсталиране на нов принтер Windows ще дава приоритет на собствения си драйвер пред драйверите на производителя, публикувани в Windows Update. През 2027 г. Microsoft ще забрани завинаги актуализациите на драйвери от трети страни, освен ако не са предназначени да коригират проблеми със сигурността.

Потребителите на Windows все още ще могат да инсталират драйвери на трети страни, като използват инсталатора от техния доставчик на хардуер. Драйвери, които вече са качени в Windows Update преди поетапното им излизане от употреба (и дори след края на услугата през 2027 г.), все още могат да бъдат инсталирани на Windows системата.

Microsoft обещава, че проблемите със сигурността, свързани с наследената (не-Mopria) платформа за драйвери, ще продължат да бъдат разглеждани през целия жизнен цикъл на поддръжка на операционната система. Компанията няма да отстрани съществуващата функционалност от наследените v3 и v4 драйвери след постепенното им излизане от употреба.

Тъй като драйверът от IPP-клас изначално поддържа USB и мрежов печат, факс и сканиране, Microsoft вярва, че преходът ще бъде безпроблемен за потребителите. Освен това всички големи производители на принтери (Hewlett-Packard, Canon, Brother, Epson, Lexmark, Samsung и др.) предлагат устройства, съвместими с Mopria.

Коментар