Лесен и сигурен офис печат – Brother MFC-L2922DW

Наред с лекотата на работа и пестенето на ресурси, MFC-L2922DW идва със съвременни функции за защита на информацията (снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Поколението „Z“, казват, макар да е израснало в дигиталния свят, не умее да борави с офис-периферия. Това обаче няма да е проблем за офисите, които се обзаведат с Brother MFC-L2922DW. Както подсказва името му, този апарат е мултифункционален и същевременно толкова семпъл, че дори един „джен-зи“ ще се справи с него с лекота. Инсталирането и управлението са изключително лесни чрез интуитивното меню. 

Малко работни ситуации в офиса са толкова досадни като тази, в която пускаш важен документ за печат и след известно време тишина разбираш, че принтерът „се е спекъл“ – я дюза се е запушила, я мастило е засъхнало. Мнозина собственици на малки бизнеси са готови охотно да се откажат от красивото цветно лого върху документите си, просто защото им е дотегнало да се занимават с мастила. Те, както и всички други, които искат да избегнат подобни ситуации, предпочитат лазерната технология. Може печатът да е черно-бял, но пък работи безотказно. Brother MFC-L2922DW е проектиран именно за техните потребности.

Лесно управление

Лесното боравене и управление е това, което прави лазерните мултифункционали на Brother примамливи за всеки собственик на офис, където неизбежно се обработват документи. Човек може да няма каквито и да е технически познания и умения и пак ще се справи безпроблемно.

След изваждането от опаковката машината трябва да се включи към електрическата мрежа – това всеки знае как да направи. Сетне, знаейки името на модела, потребителят изтегля от сайта на Brother съответния софтуер. Не е нужно дори да се интересува какво съдържа, защото софтуерът се инсталира автоматично чрез собствения си „магьосник“ (wizard).

Последната стъпка – свързването на устройството с компютрите – е също толкова лесна. Потребителят има избор между директно свързване към компютър посредством USB кабел или включване на машината към мрежата – кабелна или пък безжична, каквато има в повечето офиси. Интерфейсът на устройството е семпъл и води потребителя стъпка по стъпка в процеса: избор на мрежа, подаване на парола – готово. С това инсталацията е завършена.

Цялата процедура е толкова лесна, че е по силите и на хора, които никога в живота си не са боравили с офис-периферия.

 

Ежедневната работа с MFC-L2922DW е също изключително лесна. Пускането на страници за печат не иска нищо повече от съответната команда от компютъра. Готовите разпечатки се сервират енергично: по 34 страници на минута.

Копиране? Цветен сензорен дисплей с големи, красноречиви икони, подканва да натиснем с пръст символа „Копиране“ и процесът започва веднага. И това е бърз процес, с по 34 страници на минута.

Ами сканирането? Също толкова лесно: зареждаме оригиналите в скенера, докосваме „Сканиране“ и машината знае какво да направи. Може да сканира по над 20 изображения за минута. Макар устройството да няма ръце, като един същински фокусник то мята листовете един след друг – отгоре придърпва оригиналите, от едната страна натрупва вече „прочетените“ страници, а от другата страна – копията. Няма какво да се обърка.

Лесно и семпло е поддържането на тонера. Интерфейсът на машината позволява по всяко време да проверяваме какво е нивото на тонер-касетата, измерено в проценти. Когато стане време да я подменим с нова, достатъчно е да отворим предния капак, за да извадим старата касета и да заложим новата – не са нужни нито специални инструменти, нито предварителни технически познания. Обичайно тонер-касетата е с капацитет за отпечатване на до 5000 страници, а машината идва с предварително заредена касета за до 1200 страници.

 

Когато става дума за лекотата на използване, не можем да пренебрегнем и лесното боравене с факс – функция, която, макар да излиза от употреба, все още се използва от някои организации. В софтуерния център за работа с мултифункционалното устройство има отделен раздел за факс-управление. Тук намираме всичко, което би могло да ни трябва: адресна книга с номера за изпращане на факс, възможност за конвертиране на факсимилета в компютърно-четими файлове, фини настройки.

Пестеливост и еко-функции

Въпреки, че боравенето с MFC-L2922DW е толкова семпло, тази машина никак не е елементарна. Тя предлага богати възможности за фино настройване, за пестене на ресурси и пари.

Интерфейсът за управление на печатните процеси ни позволява да настроим разделителната способност, варирайки от базовите 300 dpi до прецизните 1200 dpi. В зависимост от потребностите си можем да изберем режим за печатане на текст или пък такъв за графично съдържание. Разбира се, въпрос на избор е дали да печатаме едностранно или двустранно.

 

Възможностите за икономия са многобройни. Ако високата плътност на мастилото не е критична, можем да включим режим за пестене на тонер. И хартия можем да пестим, като прибегнем до специалната функция за пропускане на празни страници. С цел икономия на ток са предвидени настройки за „спящ режим“, който се активира след края на всяка изпълнена задача.

Прецизността е важна при сканирането на съществуващи документи. Затова помощната програма на Brother за сканиране ни предлага фин контрол върху разделителната способност: тя може да е „стандартна“, например 600 точки на инч, но може да се повиши до 9600х9600 или дори 19200х19200 dpi.

Сигурност и здрав дизайн

Наред с лекотата на боравене и способностите за пестене на ресурси, MFC-L2922DW идва със съвременни мерки за защита на информацията.

Тъй като неприкосновеността на данните става приоритет за всички организации, дори най-малките фирми, този мултифункционал има модул за защита и „отключване“. Това значи, че при боравене с чувствителна информация – например договори, съдържащи лични данни, само този офис-служител, който е пратил дадени страници за печат, ще може да приеме готовите листове от машината. MFC-L2922DW ще ги „даде“, след като познае изпращача по неговата безконтактна карта за идентификация.

Цялостният дизайн на устройството е също толкова предвидливо оразмерен за лесното му вписване в офиса. Всички контактни интерфейси – електрозахранване, мрежа, факс-връзка – са разположени на задната „стена”. Най-често използваните отделения – тавата за хартия и секцията за тонер-касета – са разположени отпред. Интерактивният цветен дисплей е изнесен напред, за да не ни принуждава да се привеждаме над апарата.

Brother MFC-L2922DW –  технически характеристики:

  • Тип печат: черно-бял
  • Технология: лазерен
  • Носители за печат: A4, B5 (JIS), B5 (ISO), A5, A5 (Long Edge), B6 (JIS), A6
  • Формат сканиране: до A4
  • Функции: едностранен печат, двустранен печат, едностранно копиране, двустранно копиране, сканиране, факс
  • Скорост на печат: до 34 страници в минута
  • Двустранен печат: до 16 страници в минута
  • Двустранно сканиране: до 22,5 изображения в минута
  • Копиране: 34 страници в минута
  • Свързаност: LAN, Wi-Fi (2.4 GHz и 5 GHz), USB
  • Управление: 8,8 см цветен сензорен дисплей
  • Памет: 256 MB
  • Тава: 250 листа
  • Консумация на електроенергия: копиране – 490 W, печат – 470 W, готовност – 43 W, почивка –  4,1 W
  • Типична консумация на енергия: 0.40 kWh седмично
  • Екстри: NFC свързаност за сигурно удостоверяване

Цени

Мултифункционалното устройство Brother MFC-L2922DW се предлага в търговската мрежа у нас от официалните партньори на марката на цени около 750 лева с ДДС и гаранция 36 месеца.

Мария Малцева

Мария Малцева