Пет дами спечелиха наградите „За жените в науката” 2024

Церемонията на 26-ите годишни награди „За жените в науката” на L’Oréal и ЮНЕСКО се проведе в Париж (снимка: Mat Beaudet / предоставена от L’Oréal)

Пет изключителни жени-учени от цял свят бяха отличени за научните си постижения и отдаденост да променят света към по-добро. Церемонията на 26-ите годишни награди „За жените в науката” на L’Oréal и ЮНЕСКО се проведе в Париж.

Проф. Роуз Леке, проф. Алисия Ковалтовски, проф. Нада Жабадо, проф. Ян Нин и проф. Женевиев Алмузни бяха отличени за техния изключителен принос в справянето с глобалните предизвикателства в общественото здраве, включително рак, инфекциозни заболявания като малария и полиомиелит, както и хронични заболявания като затлъстяване, диабет и епилепсия. Всяка дама лауреат получи награда от 100 000 евро.

В момент, когато прогнозите сочат, че случаите на рак може да се увеличат със 77% до 2050 г., затлъстяването засяга 1 на 8 души по света, а инфекциите с малария надхвърлят 249 милиона, според СЗО, приносът на жените в науката в тази сфера е незаменим.

Ето лауреатите на наградите “За жените в науката” за 2024 г.:

  1. Проф. Роуз Леке – регион: Африка и арабските държави; област: Имунология

Проф. Роуз Леке е бивш ръководител на департамента по инфекциозни заболявания и имунология, част от факултета по медицина и биомедицина, и бивш директор на биотехнологичния център в университет „Яунде 1”, Камерун. Тя е наградена за своето всеотдайно лидерство, изключителни научни изследвания и пионерски усилия за подобряване на резултатите при малария по време на бременност, принос за изкореняването на полиомиелита и подобряване на имунизацията в Африка, както и за ангажимента ѝ към развитието на кариерата на млади учени.

  1. Проф. Алисия Ковалтовски – регион: Латинска Америка; област: Биохимия

Като професор по биохимия в Университета на Сао Пауло, Бразилия, Алисия Ковалтовски е наградена за приноса си към биологията на митохондриите, които са „основният енергиен източник на клетката, действащ като техни батерии”. Нейната работа е от решаващо значение за разбирането на енергийния метаболизъм при хронични заболявания, включително затлъстяване, диабет и стареене.

  1. Проф. Нада Жабадо – регион: Северна Америка; област: Медицинска генетика

Нада Жабадо е професор в департаментите по педиатрия и медицинска генетика, председател ниво 1 на катедрата на канадските изследователи в педиатрична онкология, McGill University, Канада. Тя е наградена за революционизиране на разбирането ни за генетичните дефекти, отговорни за агресивните мозъчни тумори при децата. Нейното основополагащо откритие на първите по рода си хистонови мутации при човешки заболявания, наричани онкохистони, предизвика фундаментална промяна в сферата на изследванията на рака.

  1. Проф. Ян Нин – регион: Азиатско-Тихоокеански регион; област: Структурна биология

Ян Нин e университетски професор по естествени науки в университета „Цинхуа”, президент и основател на Шенженската медицинска академия за изследване и превод, директор на лабораторията в залива Шенжен, Китай. Тя е наградена за откриване на атомната структура на множество мембранни протеини, които разпределят трафика на йони и захари през клетъчната мембрана, разкривайки принципи, които управляват трансмембранния транспорт. Нейните изключителни изследвания информираха за множество заболявания като епилепсия и аритмия и насочиха лечението на синдрома на болката.

  1. Проф. Женевиев Алмузни – регион: Европа; област: Молекулярна биология

Проф. Женевиев Алмузни е директор на изследванията от Националния център за научни изследвания (CNRS) към института „Кюри”, член на Академията на науките, Франция. Тя е отличена за своя основен принос към разбирането на пакетирането на ДНК с протеини в клетъчното ядро. Нейната пионерска работа в епигенетиката допринесе значително към разбирането ни за определяне на клетъчната идентичност по време на нормално развитие и нарушаването ѝ при рак.

Днес жените все още представляват само един на всеки трима изследователи в световен мащаб (33%), според данни на ЮНЕСКО. Въпреки положителната тенденция за увеличение на броя на дамите в научната общност, „стъкленият таван” остава реалност – само една четвърт от ръководните позиции в науката се заемат от жени в Европа, а от създаването на Нобеловите награди за наука през 1901 г. е имало само 25 жени лауреати.

В продължение на 26 години фондацията на L’Oréal и ЮНЕСКО работят заедно за насърчаване на равенството между половете в науката. От създаването си програмата „За жените в науката” е признала повече от 4 400 жени за научните им постижения, включително 132 лауреати на международните награди и повече от 4 000 млади жени изследователи. Сред лауреатите 7 дами вече са и носители на Нобелова награда за наука.

Коментар