Талантливи българки отличени за научни постижения

Любов Маринкова иска да отговори на въпроса „Защо и как се раждат звездите?”
(снимка: M3 Communications)

Tри българки получиха награди от по 5000 евро за своите смели проекти за опазване на Черно море, по-чист въздух и зараждане на звездите в рамките на националната стипендия „За жените в науката”.

Д-р Искра Колева, д-р Радослава Бекова и д-р Любов Георгиева са тазгодишните носителки на стипендията, с която L’Oréal и ЮНЕСКО подкрепят каузата за повече жени в науката. Отличията, които се отпускат всяка година на млади жени учени, имат за цел да насърчат тяхната научноизследователска кариера.

Д-р Радослава Бекова – главен асистент в Института по океанология към БАН-Варна – впечатли журито с проект, фокусиран върху изследване степента на замърсяване на българското Черноморие и плажовете и идентифициране на източниците на това замърсяване. В основата си проектът цели ограничаване на един от най-големите замърсители в наши дни – пластмасата.

Радослава Бекова идентифицира източниците на замърсяване на българското Черноморие
(снимка: M3 Communications)

Втората стипендиантка по програмата „За жените в науката” тази година е д-р Искра Колева – млад химик и в момента главен асистент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски”. Нейният проект е насочен върху изследване на свойствата на катализаторите и намаляване на вредните емисии в околната среда. В основата си изследването цели понижаване на замърсяването и вредните емисии във въздуха у нас, което е особено наболял проблем.

Искра Колева изследва начините за намаляване на вредните емисии в околната среда
(снимка: M3 Communications)

Д-р Любов Маринкова, талантлив астрофизик и член на единствената група по звездообразуване у нас към катедра Астрономия на СУ „Св. Климент Охридски”, е третият стипендиант. Нейният интерес към науката датира още от ранна детска възраст, заради многото научнофантастична литература, която родителите ѝ четат. Проектът, с който тя печели стипендия, е фокусиран върху изучаване на зараждането и еволюцията на звездите и цели да отговори на въпроса: „Защо и как се раждат звездите?”.

Тази година стипендиантската програма „За жените в науката” се провежда за 10-и юбилеен път в партньорство между L’Oréal България, СУ „Св. Климент Охридски” и Националната комисия за ЮНЕСКО – България. Програмата се наложи като един от най-престижите научни конкурси в страната и досега отличи 27 дами за техния научен потенциал и постижения в изследователската дейност с общ награден фонд от 135 000 евро.

Коментари по темата: „Талантливи българки отличени за научни постижения”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Е, требе си ветеринар да го прегледа. Няма друг начин явно. И да му провери пола, че има известни съмнения за хермафродитност.

  2. фофуфен

    Интересно защо бедните духовно и особено бедните интелектуално същества като тебе винаги обвиняват другите с в собствените си грехове 😉
    Дали пък не ви учат да правите така централно? А драга?

  3. фофуфен

    Фофу, мила, не си спряла да плескаш тука. Не си ли забелязала колко фенове имаш? Аз съм само един беден представител на фенската ти база. Смятай ти колко си изплескала.

  4. Фофу

    Добиченцето съвсем изплеска. С нищо не мога да помогна обаче, божа работа

  5. фофуфен

    Фофу, мила, силно ти липсва рационалната съставляваща на мисленето. Иначе щеше да забележиш непоследователността на идеите ти. Типично женско мислене имаш драга. При това детско. И агресиво. Вероятно си със синдром на аспергер, Не можеш да контролираш и емоционалните си ре3акции. тази медия не е за теб. Чети за еднорози и вещици. Ще се чувстваш по – добре.

  6. Фофу

    Ултрапростия коч, явно въпреки всички мерки, на 3-4 месеца веднъж успява да се изоглави и да избяга от обора.

  7. фофуфен

    Фофич, приятелю, за момента ти си единственото теле под вола. Няма нужда да си психолог за да виждаш това, което аз виждам. Между другото, където живея психологията я учат още в средните курсове, продължават в колежите и е свободно избираема в университетите. Също има специализирани курсове за борба с женски тролове стоящи под волове 😉
    В общия случай така се получава с жените, лансирани в по – млада възраст, а в последствие попаднали в реална, конкурентна среда. Виждал съм го много пъти. Всичките свършват на 45 с разтропани нерви, успешно настроили дори семействата си срещу себе си, разведени и силно нещастни. и това само защото някой им е помпал самочувствието на младини. Повишените очаквания и крайния перфекционизъм водят до дълбика депресия, фофич. Това те чакла и тебе 😉 Само да навършиш 15 и да си вземеш основното. 😉 Казвал съм ти го.

  8. Фофу

    Ох, милият той, дискриминиран. Да, прав си, жесток свят.

    Но пък от друга страна, очевидно си психолог от най-висока класа, дето изнамери нЕколко телета под вола. Т.е. прочете ги тия жени като отворена книга и им предвиди всички психлогически травми дето ги чакат. Горките, дано прочетат какво ги чака и да връщат тия награди.

  9. фофуфен

    Точно за драматизиране си е работата. Колко такива конкурса САМО за млади МЪЖЕ сте видели? Аз нито един. Този тип изяви са си чиста проба дискриминация. Няма друга дума с която да бъдат охарактеризирани. Помпят самочувтсвието на младите момичета и когато се сблъскат с реалността изпадат в депресии. Този тип прояви са не само дискриминационни, но и вредни за момичетата в сектора. Внушават им неоправдани очаквания и ги карат да влиза т в излишни конфликти с околните и себе си.

  10. Фофу

    М, не мисля, че толкова трябва да драматизираш. Това са просто 3 жени и 15 хил евро за една година. Мисля, че можем да притворим спокойно и великодушно очи и да да се насладим на дамското присъствие. И споко, другата част и тази част си имат много други полета за изяви и награди наравно.

    Това аз бих го нарекъл, съвсем дребен допълнителен стимул защото все още, (може би така ще си бъде) жените с в пъти по-малко от мъжете горе долу във всички човешки дейности. Може би могат да се изключат лекари, учители и още някоя друга професия.

    А и все пак в човешката природа е да се търсят поводи да се изчеткат дамите.

  11. Симо

    Убавици па и умни, а дали могат салатки, баници и прижолки да правят?

  12. М

    Браво! Поздравление за успеха на тези хора, но трябваше ли да се прави по този начин???
    Какво имам предвид.
    Защо в България, в 21в. през 2020г. трябва да има стипендии, програми и т.н за подпомаганете на млади, учещи и правещи наука хора САМО по полов признак??? Ето това не го разбирам.

    Успехът си е успех, знанието – знание. Тези жени произлизат от нормални български семейства, наравно с техните колеги от мъжки пол.

    Това е 100% дискриминация и неуважение към дугата част от хората занимаващи се с наука.
    Нали точно срещу такива несправедливости се бори света! Хайде L’Oréal е частна компания, ама ЮНЕСКО…. или СУ…?!

    Подпомогнете таланта, знанието, а не “лекувайте” дискриминацията с дискриминация.

Коментар