Саша Безуханова: Науката все повече ще се нуждае от жени

Инвестициите за привличане на повече жени в сферите на технологиите и науката могат да доведат до решаване на проблема с дефицита на ИТ кадри, заяви Саша Безуханова

Инвестициите за привличане на повече жени в сферите на технологиите и науката могат да доведат до решаване на проблема с дефицита на ИТ кадри, заяви Саша Безуханова

Науката все повече ще се нуждае от жени, заяви Саша Безуханова на публичен дебат в Брюксел, организиран от Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) в Европейския парламент.

Като председател на Български център на жените в технологиите и на Консултативния съвет на високо равнище на Европейски център за жените и технологиите (ECWT), Бузуханова участва на публичното изслушване на тема „Европейското научноизследователско пространство – от Седмата рамкова програма до Хоризонт 2020”.

Участието на жените в сектора на ИКТ, научните открития и иновациите е от ключово значение за икономическото развитие на България и Европа, подчерта Саша Безуханова.

До 2015 г. в Европейския съюз ще има дефицит от 700 000 квалифицирани ИТ специалисти. „Инвестициите за привличане на повече жени в сферите на технологиите и науката могат да помогнат за бързото и ефективно решаване на този проблем и за повишаване конкурентоспособността на страната и континента ни”, заяви Безуханова.

По данни от Глобалния доклад за мониторинг на предприемачеството (Global Entrepreneurship Monitor) за 2012 г., броят на жените и мъжете с иновативни продукти е равен – 36% за развита и 25% за развиваща се Европа.

В България фирмите, работещи в полето на иновациите, се развиват 1,5 пъти по-бързо от останалите (DG Research and Innovation 2013 – Economic Analysis Unit). Въпреки това, броят на жените, които се занимават с научни изследвания в сферата на технологиите и иновациите, остава по-нисък от този на мъжете – 33,4% (БАН).

Коментари по темата: „Саша Безуханова: Науката все повече ще се нуждае от жени”

добавете коментар...

  1. Драго

    Преди време бях побеснял когато няколко фирми отказаха работа на приятелката ми, само защото е жена и само защото е учила информатика в УНСС. Никой не си направи труда да провери, колко всъщност знае, а се държаха арогантно. За щастие в момента има малко по-обективни критерии – ето в Телерик например има доста момичета и жени. И всичко е ясно – взимаш си изпитите – взимат те на работа. Няма значение от пола. Пак мъжете ще сме повече, но просто не трябва да окупираме професията с някакви предрасъдъци. Нещата сами ще си дойдат по местата, няма нужда кака Саша да изкарва жените сагрегирани 🙂

  2. Ирена

    Не знам кое е толкова трудно за схващане. Има нужда от специалисти в сферата на технологиите. Науката също все повече използва технологии. Жените са потенциал и неизползван ресурс.

  3. Шляп

    Айде по-леко с обидите. Недейте хули жената независимо права ли и или не – това не говори добре за вас

  4. Драго

    Шляп
    Явно ти си “комплексарчето” бе галфон! Никой друг не виждам да прави разлика мъже/жени. Щом като ти правиш такава, явно си съществевно умствено изостанал. Има “можещи” и “неможещи” и който прави някакво разграничение е същото увредено като теб и онази по-горе, която си прави ПР.

  5. Шляп

    Еййй, много комплексарчета има. Какво ви плашат жените, я си кажете

  6. Casper

    Ха-ха-ха! По-голяма глупост тази година не бях чел! Науката от “жени” няма нужда! Има нужда от учени! И само някакви кухи патки правят такова деление мъже-жени!

  7. Tanton

    Науката има нужда от повече жени, защото “в ЕС ще има дефицит от 700 000 квалифицирани ИТ специалисти”.

    Каква е връзката на този дефицит с пола, че да се изтъква като необходимост?

  8. Иван

    Има едни пари, които раздават за фанатизирани феминистки фондации усвояващи много пари само за едната пропаганда.

Коментар