Сензация! Атомен часовник се побира в джоба

Ричард Хоптроф, човекът зад часовниците Hoptroff Watch, сътвори една малка сензация. Той е създал атомен часовник с джобни размери!

Въпреки своя ретро вид, часовникът има ядро от много висок клас и обещава перфектна точност за поне 5 милиарда години. На теория, разбира се, защото вероятно частите ще бъдат повредени от триенето.

Атомният часовник измерва времето въз основа на честотата на преход на електроните в микровълни, оптични или ултравиолетови части от електромагнитния спектър на атома.

Атомните часовници са най-точните устройства за измерване на времето. В края на краищата, те могат да надживеят и света. Новият часовник се нарича Hoptroff №10 Atomic Pocket Watch и вътре в него има SA.45s CSAC – устройство, създадено от Symmetricom. Миниатюрният уред използва лазери, които възбуждат атомите, а микровълнов резонатор измерва атомните преходи.

Часовникът запазва точност на времето в рамките на една и половина секунди на всеки 1000 години, твърди Хоптроф. Това означава, че неговото изобретение е най-точният часовник в света с коефициент 5000.

Hoptroff №10 Atomic Pocket Watch е оборудван с кръгла платка и малки стъпкови двигатели, които задвижват куп механизми и мигаща зелена LED светлина. Часовникът ще се предлага в злато, когато бъде завършен окончателно. В производството му ще се използва печатаща 3D технология.

Коментари по темата: „Сензация! Атомен часовник се побира в джоба”

добавете коментар...

  1. Борис

    Наистина сензация. Но дали е истина и ако е – практично ли ще е всъщност за да се ползва както обикновен часовник?

  2. byba

    Онези с Ролексите да си го …..!

Коментар