Хиляди българи се обучават безплатно в курсове на Microsoft

Сертифицираните служители носят повече ползи за компаниите, сочи проучване
(снимка: Microsoft)

Над 12 хиляди души се обучават безплатно у нас благодарение на дигитална инициатива на Microsoft, LinkedIn и GitHub. България е на една от челните позиции по брой на активни потребители в региона, сочи статистиката.

Освен програмисти най-много българи искат да станат специалисти в сферата на търговията и мениджъри на проекти, съобщиха от Microsoft. Повече от 12 000 души са решили да повишат квалификацията си или да подобрят вече съществуващите си компетенции в предложените от програмата дисциплини. След това те ще могат да получат сертификат, който да удостовери уменията им.

93% от работодателите смятат, че сертифицираните служители носят повече ползи за компанията, според проучване на Global Knowledge. В края на юни Microsoft, LinkedIn и GitHub стартираха кампания, чиято цел е да помогне на 25 милиона души в свeтовен мащаб да добият дигитални умения, нужни за новата икономическа реалност.

Курсовете са подбрани на основа на най-търсените от работодателите позиции, вкл. програмист, търговски представител, мениджър проекти, ИТ администратор, специалист обслужване на клиенти, дигитален маркетолог, ИТ и техническа поддръжка, анализатор на данни, финансов анализатор и графичен дизайнер.

Курсистите сами избират темпото, с което да изучават материята. Сред преподавателите са изтъкнати експерти с опит в дадената област. Целта на обучението е да бъдат предадени знания, които освен релевантни и приложими, могат да бъдат от полза при интервю за работа или в реална работна обстановка.

Участниците могат да персонализират курса си, като по-опитните или запознати вече с определена част от материята могат да прескачат дадено съдържание и да се фокусират върху това, което им е интересно или нужно. Имат възможност и да отбелязват докъде са стигнали и да продължат от същото място впоследствие.

По-задълбочени технически умения осигуряват курсовете от Microsoft Learn, посветени на облачните технологии. Модулите са съобразени за различни професионални позиции – от бизнес потребител до ИТ администратор и програмист. Наученото може да се практикува в GitHub Learning Lab.

„В Microsoft преминахме през корпоративна трансформация – от култура, в която всичко се знае, към култура, в която всичко може да бъде научено. Винаги търсим начини как да използваме собствения си опит, за да помогнем на потребителите да се справят с техните предизвикателства”, коментира Калин Димчев, изпълнителен директор на Microsoft България и ръководител на изпълнителните директори от региона CEE Multi-Country.

Инициативата обхваща 23 държави от региона, като досега обучения са преминали 125 768 души. След като се сдобие с нужните познания, курсистът може да използва ресурсите на LinkedIn, за да си намери желаната работа.

Коментар