Microsoft ще помогне на 25 млн. души, засегнати от Covid-19

„Обединяваме ресурси с LinkedIn и GitHub, за да предефинираме начина, по който хората учат и прилагат новите си умения”, заяви главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела
(снимка: Brian Smale / Microsoft)

Глобална инициатива на Microsoft цели да повиши дигиталната квалификация на 25 милиона души по света до края на годината. Решението идва в отговор на икономическата криза, предизвикана от пандемията COVID-19.

Разширеният достъп до дигитални компетенции е важна стъпка в посока ускоряване на възстановяването на икономиката, особено за най-пострадалите от безработицата хора, казват от компанията. Новата инициатива, детайлно описана в официалния блог на Microsoft, включва незабавни стъпки в помощ на хората, които искат да се преквалифицират и да отговарят на търсените позиции.

В инициативата ще бъдат ангажирани всички звена на технологичната компания, както и ресурсите на LinkedIn и GitHub. Тя включва:

  • Използване на данни за идентифициране на най-търсените работни позиции и уменията, необходими за заемането им.
  • Безплатен достъп до обучителни материали и съдържание, които да помогнат на хората да развият тези умения.
  • Придобиване на сертификати на ниски цени и достъп до безплатни инструменти за търсене на работа, които ще помогнат на хората да бъдат наети, след като усвоят необходимите умения и бъдат сертифицирани.

Това е цялостна технологична инициатива, която ще се надгражда благодарение на данните и цифровите технологии, включително информация за работни места и умения от LinkedIn, ресурси за обучение на Microsoft и GitHub и инструменти за сертифициране и търсене на работа. Всички тези ресурси могат да бъдат намерени на едно място и ще са достъпни онлайн на четири езика: английски, френски, немски и испански.

В допълнение Microsoft ще субсидира с 20 милиона долара неправителствените организации по света, за да помогнат на най-уязвимите. Една четвърт от тази сума, или 5 милиона долара, ще бъдат отпуснати на организации с нестопанска цел, които се оглавяват от цветнокожи или помагат на такива общности в САЩ.

Компанията също така се ангажира да предостави по-добри данни и анализи – включително информация от LinkedIn Economic Graph – и да ги направи достояние на правителствата по целия свят, за да могат по-успешно да оценят нуждите на местната икономика.

„Днес ние от Microsoft обединяваме ресурси с LinkedIn и GitHub, за да предефинираме начина, по който хората учат и прилагат новите си умения – и да помогнем на 25 милиона души, изправени пред загуба на работните си места заради COVID-19, да се подготвят за новите позиции на бъдещето”, коментира главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.

Същевременно Microsoft пуска ново приложение, част от Microsoft Teams и предназначено за работодателите, които искат да обучат служителите си и да повишат квалификацията им в момент, когато хората започнат да се завръщат по работните си места, а икономиката да генерира нови свободни позиции.

Коментар