5 начина за защита на безжичния принтер

Един от най-добрите начини да защитите безжичния си принтер е да забраните мрежовия печат (снимка: Brother)

За да практикувате успешно хибридния модел на работа, трябва да разполагате с подходяща техника. Например, безжичен принтер. Това устройство има множество предимства – по-конкретно може да го управлявате, обновявате и диагностицирате от разстояние. Но безжичният принтер може да бъде и потенциална точка на уязвимост в домашната мрежа, ако не го защитите правилно.

Специалистът в технологиите за печат Brother съветва как да обезопасите безжичния си принтер в 5 лесни стъпки:

1. Защитете портовете на принтера

Това са софтуерните точки за достъп, използвани за свързване на външни устройства към принтера. Безжичното печатащо устройство предлага избор от портове, предназначени за набор от устройства, много от които няма да използвате. Всеки от тези незащитени портове е потенциално слабо звено, което може да бъде хакнато.

Трябва да запушите тези пробойни в защитата, когато работите от дома си. Можете да го направите като просто забраните всички портове, които не ползвате, чрез настройките на принтера ви, като оставите отворен само порта, който ползвате. Проверете упътването за употреба, за да разберете как да го направите.

2. Обновете фърмуера на принтера

Фърмуерът е софтуер, който управлява принтера. Може да има непредвидени слаби места, които да позволят на недоброжелатели да получат достъп до устройството или мрежата ви.

Производителят на вашия принтер вероятно ще актуализира фърмуера на устройството ви редовно, за да се избегнат тези слабости – но е необходимо да следвате стъпките. Уверете се, че редовно обновявате фърмуера на принтера си, за да извлечете всички предимства на защитата, осигурена от производителя. Обичайно можете да обновите фърмуера ръчно от контролния панел на принтера, но още по-лесно би било да позволите автоматични обновявания.

3. Използвайте защитна стена (firewall)

Като мрежов защитен софтуер, „файъруолите” са ефективна стъпка за сигурност, която може да предпази компютъра и другите мрежови устройства. Защитната стена може да следи входящите и изходящите данни и да блокира формите на достъп, които не отговарят на специфични протоколи за сигурност.

Преди да използвате безжичен принтер, уверете се, че има файъруол. Принтерът или компютърът ви може да има наличен предварително инсталирана защитна стена. В случай че няма, ще трябва да инсталирате файъруол на трета страна. Ако не сте уверени как да постъпите, обърнете се към отдела във вашата компания, който отговаря за безжичния ви принтер.

Преди да използвате безжичен принтер, уверете се, че устройството има защитна стена
(снимка: Brother)

4. Променете предварително зададената парола на принтера

Принтерът ви може да изисква въвеждане на потребителско име и парола за безжичен достъп. Ще откриете, че потребителското име и паролата по подразбиране вероятно ще бъдат въведени като стандарт. Не забравяйте, че тази информация може да е известна на външни страни.

А това означава, че когато за първи път инсталирате и настройвате вашия безжичен принтер, трябва да се уверите, че сте задали ново потребителско име и парола в настройките. Вместо да използвате съществуваща дума или фраза, създайте дълга и силна парола, която съдържа поне 12 знака и комбинация от малки и главни букви, цифри и специални знаци.

5. Забранете мрежовия печат

Докато принтерът ви е онлайн, той може да бъде уязвим за атака. Един от най-добрите начини да защитите безжичния си принтер е да забраните мрежовия печат, като използвате устройството си офлайн, за да не може да бъде достъпно за друго такова.

Една от възможностите е да ограничите времето, през което вашият принтер е уязвим, като активирате мрежовия печат само когато трябва да го използвате. Ако сте особено загрижени за безопасността, можете да деактивирате за постоянно мрежовия печат и вместо това да свържете компютъра и принтера чрез кабел.

Обикновено има опция за деактивиране на мрежовия печат в контролния панел на вашия принтер. Но това не би трябвало да е необходимо, при условие че сте предприели всички останали стъпки.

Уверете се, че цялата ви работна мрежа у дома е защитена. Не забравяйте, че дори домашният компютър и мрежата ви да са защитени, лесно може да пропуснете други мрежови устройства, като безжичния принтер. За ефективна и сигурна хибридна работа, всяко онлайн устройство трябва да бъде защитено.

Коментар