Пекин издаде списък с одобрени процесори: без Intel и AMD

Китай се отдалечава от западните технологии, залага на местни разработки
(снимка: CC0 Public Domain)

2024-а година може да даде тласък на компютрите с Linux и Arm/RISC процесори, тъй като Китай се отдалечава от западните технологии. x86 чиповете на Intel и AMD не присъстват в списъка с процесори, одобрени от Китайския център за оценка на информационната сигурност.

Документ от 26 декември 2023 г. изброява 18 процесора, които Пекин е признал като подходящи за използване в страната. Архитектурата x86 наистина влиза в списъка, но само в чипове, произведени от Shanghai Zhaoxin Integrated Circuit Co., Ltd – която е миноритарна собственост на тайванската Via Technologies и притежава лиценз за производство на процесори x86.

Процесорите на Zhaoxin не са съпоставими с Xeon на Intel или EPYC на AMD, но могат да захранват скромни настолни компютри, отбелязва The Register. Другите одобрени доставчици на чипове произвеждат процесори, захранвани от ядра Arm или, в случая на Loongson Technologies, с архитектура RISC-V.

Списъкът също така включва одобрени настолни и сървърни операционни системи. Присъства само китайски код, а именно:

  • Galaxy Kirin Linux, разработена от Китайския национален университет по отбранителни технологии;
  • Tongxin OS, вариант на Debian, разработен от базираната в Шанхай UnionTech;
  • Fangde OS, друг китайски проект.

Базите данни също влизат в списъка и отново няма нищо от западните разработчици. Но се споменава PolarDB на Alibaba Cloud, както и TDSQL на Tencent и шепа други разработки, направени в Китай.

Публикуването на списъка свидетелства за ускоряване на усилията на Китай за замяна на западните технологии и хардуер с местно разработени продукти. Файненшъл Таймс разговаря с някои ИТ магазини в Китай и те потвърждават, че постепенно премахват артикули като персонални компютри, работещи с Windows, тъй като разпоредбите за пазаруване „от дома” са влезли в сила.

Тези разпоредби бяха предложени за първи път около 2014 г. и отново се появиха през май 2022 г., когато беше поставен двугодишен краен срок за изпълнението им. Което означава, че на китайските организации може да им остават около пет седмици, за да преминат към местен хардуер и софтуер.

Много фирми от Китай са изградили приложения и автоматизации около западните технологии. Възстановяването на тези инструменти няма да бъде бърза или лесна задача, отбелязват пазарните наблюдатели. Но местният бизнес може и да не бърза, като се има предвид, че миналите укази за преминаване към китайски технологии бяха повторени няколко пъти.

Понякога Китай актуализира своите позиции, както се случи миналия петък, когато администрацията в киберпространството публикува нови разпоредби относно трансграничните потоци от данни, които промениха предишните правила. Това ще позволи на китайския бизнес да изнася свързани с бизнеса данни, които не включват лична информация.

Предишните правила изискваха всички експортирания на данни да бъдат одобрени. Ревизираните правила облекчават това изискване и трябва да улеснят живота на китайските износители.

Коментар