Китайски водороден влак с пробег 1000 км премина успешно тестове

Китайският влак, задвижван с водород, завърши успешно изпитанията
(снимка: China Daily)

Китай направи значителна стъпка към по-чист обществен транспорт с успешно изпитание на първия разработен в страната влак, задвижван с водород. Историческият тест се проведе в четвъртък сутринта в Чанчун, провинция Джилин.

Разработен от CRRC Changchun Railway Vehicles, влакът постигна скорост от 160 километра в час при пълно натоварване. Този успешен тест бележи голям пробив в прилагането на технологията за водородна енергия в железопътния транспорт.

За разлика от традиционните влакове, които разчитат на изкопаеми горива или надземни електрически линии, този иновативен влак може да се похвали със система за задвижване с водородна енергия. Тя осигурява мощен и дълготраен, чист източник на енергия.

Данните от тестовете показват средна консумация на енергия от само 5 киловатчаса на километър. Подобни показатели позиционират влака в челните редици на енергийната ефективност в световен мащаб, отбелязва China Daily.

Влакът може да се похвали с впечатляващ пробег, надхвърлящ 1000 километра, което значително намалява необходимостта от спирания за зареждане с гориво.

Преди теста системата за захранване с водород е подложена на строги изпитания за издръжливост, производителност при екстремни температури (вариращи от -25°C до 35°C), устойчивост на вибрации, електромагнитна съвместимост и пожарна безопасност. Това цялостно тестване гарантира безопасна и надеждна работа на влака.

Успешната пробна експлоатация е важен крайъгълен камък за китайската железопътна индустрия, проправяйки пътя за по-широко възприемане на технологията за водородна енергия.

Водородът допринася и за постигане на ключова технологична независимост и контрол при разработване на транспортно оборудване от висок клас. Очаква се водородната вълна в транспорта да се разпространи и в други страни по света.

Коментар