Пуснаха първата у нас водородна зарядна станция

„Вече виждаме навлизането на водородните технологии в реалния живот”, каза зам.-министър Димитър Недялков (снимка: Министерство на транспорта и съобщенията)

Първата в България и региона водородна зарядна станция влезе в експлоатация. Станцията е предназначена за зареждана на водородни електромобили и е част от Полева лаборатория „Интегрирани енергийни системи” на ЦК „ХИТМОБИЛ”.

Произведеният на място водород постъпва директно във водородната зарядна станция, където се компресира до необходимото налягане за осъществяване на зареждането. Станцията разполага с два изхода с различно налягане, което позволява в рамките на минути да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили.

„Вече виждаме навлизането на водородните технологии в реалния живот. Надявам се скоро да бъдат изградени зарядни станции за обслужване на водородни автомобили на територията на България”, каза заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков по време на откриването.

Водородната станция ще зарежда за броени минути леки, лекотоварни и товарни автомобили.
(снимка: Министерство на транспорта и съобщенията)

Първата в България и региона зарядна станция за водородни електромобили е част от Полева лаборатория „Интегрирани енергийни системи” на ЦК „ХИТМОБИЛ”. Проектът се осъществява от ЦК „ХИТМОБИЛ”, БАН и Института по електрохимия и енергийни системи „Евгени Будевски” към БАН.

„Министерството на транспорта и съобщенията подкрепя изцяло развитието на водородните технологии и навлизането им в транспортния сектор. Потенциал за това виждаме в градския и тежкотоварния транспорт, както и в железницата”, допълни Недялков.

Той припомни, че се работи по разгръщането на зарядна инфраструктура и до края на тази година ще бъде обявена процедура за 92 млн. лева по Програма „Транспортна свързаност” 2021-2027 г. за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива по пътищата и в пристанищата за обществен транспорт.

Коментар