Arm се кани да превземе Windows PC-тата

Рене Хаас очаква диверсификацията на доставчици, особено в сегмента Arm за Windows, да ускори растежа на компютърната индустрия (снимка: Arm)

Проектантът на чипове Arm прогнозира, че персоналните компютри, базирани на неговата архитектура, ще заемат значителен дял от пазара на Windows в рамките на три години. Британската компания обяви рекордни приходи за току-що приключилото тримесечие.

Arm залага на перспективи за растеж от AI и вярва, че е на прага да открадне прилична част от пазара на лаптопи с Windows. Докато платформата “Windows on Arm” досега беше изградена в голяма степен върху силиций от лицензополучателя Qualcomm, Arm се надява на появата на още играчи, които ще осигурят по-голям избор за купувачите.

„Мисля, че едно от нещата, които са необходими за растеж на компютърната индустрия, особено в сегмента на Windows on Arm, ще бъде диверсификацията на базата от доставчици, за да се осигурят множество блокове, множество SKU, множество ценови точки и множество изживявания за крайните потребители”, каза шефът на Arm Рене Хаас, цитиран от The Register.

„Всичко, което чувам, потвърждава, че ще има множество доставчици, които да обслужват този пазар през следващите 12 до 36 месеца”, уверен е Хаас. „Смятаме, че сега ще е моментът, през следващите две, три години, когато екосистемата на Arm ще заеме значителен пазарен дял, главно поради нивото на опит, което видяхме в другата екосистема [на мобилните устройства], фантастичната производителност, страхотния живот на батерията и фактът, че можете да създадете машина с висока производителност без вентилатор”.

Според него, всички тези неща ще „допринесат за значителен растеж” и след като базата от доставчици [на Arm хардуер за Windows] се разнообрази, този растеж „ще започне да се засилва през следващите 12 до 36 месеца”.

Според проучване на Canalys, публикувано през октомври миналата година, Arm контролира само един процент от пазара на персонални компютри (с изключение на Mac) през третото тримесечие на 2023 г.

Показвайки финансови мускули, Arm цели да навлезе на пазара за компютри с Windows
(снимка: Arm)

Arm обяви рекордни финансови резултати за последното тримесечие, като надхвърли собствените си прогнози за $850-900 милиона, за да достигне $928 милиона приходи за Q4 FY24, което е с 47% повече спрямо същия период на миналата година.

Приходите от роялти са нараснали с 37% до $514 милиона, благодарение на растежа в чиповете, базирани на архитектурата ARMv9, за която обикновено се начислява по-висока роялти такса. Междувременно приходите от лицензи са нараснали с впечатляващите 60% на годишна база до $414 милиона, което Arm отдава на „подписаните множество лицензионни споразумения с висока стойност, докато компаниите увеличават инвестициите в базирана на Arm технология за AI”.

Приходите на компанията за цялата фискална 2024 година възлизат на 3,233 милиарда долара, което е увеличение с 21 процента спрямо предходната година.

Но въпреки добрите резултати, акциите на Arm паднаха с почти 10% в следборсовата търговия вчера. Изглежда, проблемът е, че не се очаква проектантът на чипове да поддържа този темп на растеж, оставяйки търговците на фондовия пазар разочаровани.

Главният финансов директор Джейсън Чайлд каза, че Arm прогнозира приходите на компанията за Q1 FY25 да бъдат между $875 милиона и $925 милиона, което би представлявало 30 до 37 процента увеличение на годишна база, макар и по-малко от току-що приключилото тримесечие.

За цялата финансова 2025 г., завършваща на 31 март следващата година, Arm очаква приходи между 3,8 и 4,1 милиарда долара, което представлява увеличение от 17 до 27 процента. Явно такъв резултат не е достатъчно добър за Уолстрийт.

„Arm се облагодетелства от бума на свързаните с AI разходи, въпреки че не е пряко замесена [на този пазар] по същия начин като Nvidia, и последните резултати са впечатляващи. Но инвеститорите, които изстреляха високо акциите на подкрепяната от SoftBank група при нейното IPO миналия септември, очевидно не бяха впечатлени от прогнозата за следващата година”, коментира анализаторът и главен изпълнителен директор на TechMarketView Тола Сарджънт.

Но тя остава позитивно настроена. „Arm е уверена, че ще постигне ръст на приходите от поне 20 процента през фискалните 2026 и 2027 г. По повечето стандарти това е доста добра перспектива!”, добави Сарджънт.

В писмото на Arm до акционерите Хаас повтори, че дългосрочната стратегия за растеж на компанията ще се ръководи от приходите от роялти, а също и от необходимостта от по-енергийноефективни изчисления и възможности за AI.

„Завършихме нашата финансова година, постигайки над 3 милиарда долара приходи за първи път и със силни попътни ветрове, насочващи се към FYE25, тъй като AI стимулира увеличеното търсене на Arm-базирана технология във всички крайни пазари”, каза той.

Хаас също така коментира, че на Arm са били необходими 20 години, за да достигне 1 милиард долара приходи, след това 10 години, за да достигне 2 милиарда долара. След само две години компанията надхвърли 3 милиарда долара и очаква да достигне около 4 милиарда долара през фискалната 2025 г.

Коментари по темата: „Arm се кани да превземе Windows PC-тата”

добавете коментар...

  1. Blackthorn

    A Linux PC -тата??

  2. ..

    Лошото е, че споменават само Qualcomm, а техния X Elite процесор не е на нужното ниво. Уж бил по-добър от M3 на Apple, а се оказа, че “леко” са послъгали и повечето асемблатори едвам докарват около 50% от обещаната производителност.

Коментар