Neuralink призна за проблем с мозъчния имплант

Имплантите на Neralink могат да помогнат на пациенти с парализа да контролират устройства, използвайки само умовете си (снимка: Neuralink)

Част от мозъчния имплант на Neuralink се е повредил скоро след като беше поставен за първи път в главата на човек, признаха от стартъпа на Илон Мъск. Редица нишки са се “оттеглили” от мозъка на пациента, според публикация в блога на компанията. 

Neuralink изгради интерфейс мозък-компютър или BCI, който може да помогне на пациентите с парализа да контролират устройства, използвайки само умовете си. Системата на компанията, наречена Link, записва невронни сигнали, използвайки 1024 електрода в 64 „нишки”, които са по-тънки от човешки косъм, отбелязва CNBC в репортаж за разработката.

През януари Neuralink имплантира устройството на 29-годишния пациент Ноланд Арбо като част от изследване на безопасността на технологията. През март компанията излъчи видео на живо с Арбо, докато той използва BCI, а в публикация през април Neuralink съобщи, че операцията е преминала „изключително добре”.

Но в седмиците след това редица нишки са се оттеглили от мозъка на Арбо, призна Neuralink в блог публикация тази седмица. Това означава, че има по-малко ефективни електроди, което пречи на компанията да измерва скоростта и точността на връзката.

Neuralink не разкрива колко нишки са се изтеглили от тъканта. Като компромисно решение компанията е променила алгоритъма за запис, подобрила е потребителския интерфейс и техниките за преобразуване на сигнали в движения на курсора, се казва в публикацията.

Освен това Neuralink е обмисляла да премахне импланта, въпреки че проблемът не представлява пряк риск за безопасността на Арбо. Пациентът използва BCI системата за около осем часа на ден през седмицата и често до 10 часа на ден през уикендите. Арбо споделя, че връзката е като „претоварване с лукс” и му е помогнала да се „свърже отново със света”.

Neuralink не е единствената компания, която изгражда BCI система. Технологията е изследвана в академични среди от десетилетия. Компанията на Илон Мъск измина дълъг път на тестове за безопасност и ефикасност, преди да отговори на условията за одобрение и комерсиализиране на технологията от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ.

Коментари по темата: „Neuralink призна за проблем с мозъчния имплант”

добавете коментар...

  1. Blackthorn

    Те за’тва няма да приема нищо от Шмуелчетата, ни ваксини, ни импланти, ни нищо!

Коментар