Франция с ултиматум към Apple да намали излъчването на iPhone 12

Нивото на излъчване на iPhone 12 надвишава нормите, приети във Франция
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато светът се вълнува от новите смартфони на Apple, обявени вчера от компанията, френските власти поставиха ултиматум на производителя от Купертино за излъчването на един от по-старите айфони. Американската компания има срок от две седмици да реагира на предизвикателството.

Ако Apple не намали излъчването от iPhone 12, Франция може напълно да забрани продажбите на този модел в страната, поради превишаване на нивата на радиация от устройството, съобщи The Leader, позовавайки се на изявление на френския министър на цифровата икономика Жан-Ноел Баро пред вестник Le Parisien.

Френският радиационен регулатор ANFR е уведомил Apple за решението си да забрани продажбите на iPhone 12 след провеждане на тестове, които показаха, че специфичният коефициент на поглъщане на смартфона (SAR) е малко по-висок от разрешеното от закона.

По думите на Баро, актуализация на софтуера на iPhone 12 ще бъде достатъчна, за да коригира проблемите с радиацията от телефона, който американската компания продава от 2020 г. “Очаква се Apple да отговори в рамките на две седмици. Ако не го направи, аз съм готов да изтегля [от пазара] всички iPhone 12 в обращение. Правилото е еднакво за всички, включително и за дигиталните гиганти”, заканва се министърът.

Европейският съюз е определил граници за безопасност за стойностите на SAR от мобилни телефони. Радиацията, според научните изследвания, може да увеличи риска от някои форми на рак.

През 2020 г. Франция разшири изискванията към търговците на дребно да посочват SAR върху опаковките на продуктите – не само за мобилни телефони, но и за таблети и други електронни устройства.

Вчера, на традиционното си събитие през септември, Apple представи новите модели iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max, както и смарт часовници, включително модел Ultra 2.

Коментари по темата: „Франция с ултиматум към Apple да намали излъчването на iPhone 12”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Не че защитавам apple ама франсетата дали ще посмеят да измерят коректно на китайските производители, които внасят в Европа.

Коментар