Чака се пик в картовите транзакции на 23 декември

Европейците ще пазаруват най-много на 23-ти декември (сряда), показва годишната прогноза на Visa Европа. В пика на коледното пазаруване компанията очаква да бъдат направени над 27 млн. транзакции по дебитни и кредитни карти Visa на обща стойност 1,4 млрд. евро.

Това ще бъде ръст от 9% в сравнение с 2008 г., който се дължи най-вече на увеличаващите се плащания с карти Visa в търговски обекти и онлайн магазини.

Най-натовареният час за пазаруване се очаква да бъде между 13 и 14 ч. на 24-ти декември. Тогава Visa Европа се готви да обработва по 850 транзакции в секунда. Mиналата година по същото време те са били 731 за цяла Европа.

Въпреки кризата, ние отбелязваме устойчив ръст в използването на дебитни и кредитни карти Visa. Българските картодържатели вече по-уверено плащат всекидневните си покупки с карта”, коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

С постоянно нарастващия брой на покупките за Коледа, Visa очаква значителен ръст и в броя на онлайн транзакциите. Компанията предлага безплатен валутен калкулатор на сайта си, който допълнително улеснява картодържателите при пазаруване в друга валута с карти Visa.

Картодържателите на Visa трябва само да вкарат сумата, която искат да конвертират и да изберат желаната валута. Инструментът помага за лесното и бързо пресмятане на цената на покупката в най-използваните 85 валути в света, вкл. и в български лева.

Коментар