Отново съдят Intel за пазарни злоупотреби

Intel изглежда стана любимец на съдии, регулатори и комисии, борещи се с монополите и антиконкурентните практики. Ядовете на голямата корпорация заради регулаторите продължават, след като щатската Федерална търговска комисия подхвана ново дело срещу ИТ гиганта. Причината? – десетилетна практика за елиминиране на конкуренцията.

Според американския регулатор, Intel в продължение на 10 години е развивала лоши практики на монополист, използващ доминиращата си позиция, за да изрита от пазара всички възможни по-евтини и потенциално по-качествени алтернативи.

Според Асошиейтед прес, в случая става дума не за процесори, както във всички досегашни съдебни дела срещу Intel, а за произвежданите от компанията графични ядра, т.е. онези компоненти, които се грижат за показването на изображенията и видеото в компютрите ни.

Според търговската комисия, Intel е прилагала система от заплахи и бонуси, за да си осигури изключителни споразумения с производителите на компютри като Dell, HP и IBM и да си гарантира, че те ще използват нейните компоненти в машините, които продават.

Методът „заплахи+бонуси“ не е нов елемент в обвиненията срещу Intel. В делото срещу нея от страна на конкурента Advanced Micro Devices имаше подобно обвинение. Тогава AMD цитира мениджър от Toshiba Corp., който твърди, че Intel е плащала на компанията, за да не ползва чипове на AMD, и сравнява получаваните суми с „кокаин“. Друг шеф пък, от Gateway, се оплака по време на същото дело, че Intel е заплашвала, че ще ги репресира заради сътрудничеството им с AMD.

Коментар