Излезе “крайъгълният камък” MySQL 5.5.0

Докато големите бизнеси се дърпат с регулаторите на най-силните икономически зони по въпроса за бъдещето на MySQL (след евентуалното придобиване на Sun от Oracle), разработчиците правят доста повече по въпроса за удовлетворението на крайните потребители. Те са вложили усилията си в пускането на нова тестова версия, наречена втори „крайъгълен камък“, и той е вече факт.

Новата версия MySQL 5.5.0-M2 е първата, пусната по нов модел на издаване на версиите, базиран на подхода на „крайъгълните камъни“. Това следва да означава, че се пускат поредици от бързи релийзи с по-малко нови функционалности, които обаче са цялостно тествани, вместо да се издават алфа и бета версии на по-големи интервали от време, водейки до големи релийзи. Теоретично това значи, че разработчици и потребители получават по-добра услуга.
Този модел е вдъхновен от JBoss, OpenSuSE и други разработчици, обяснява Кай Арно, вицепрезидент на общността на MySQL AB. Добавката „-M2“ в края на наименованието обозначава именно поредния „камък“.
Разработчиците на MySQL обясняват липсата на първия „крайъгълен камък“ преди версия 5.5 именно с въвеждането на този нов модел на работа, който замества алфа и бета версиите с „крайъгълни камъни“. Крайъгълният камък номер 1 всъщност е версия 5.4, при която обаче отиз нов подход не е напълно възприет.
В MySQL 5.5.0-m2 има набор от подобрения в механизмите на репликирането и моделите на партициониране. Добавен е плъгин за InnoDB Plugin, коригирани са някои бъгове, подменена е част от стария синтаксис. Пълният списък на промените може да се намери на сайта на разработчиците на MySQL. Оттам може и да се изтегли новата версия.

Даунлоуд: MySQL 5.5.0-m2

Коментар