Двуцифрен ръст в продажбите на монитори за игри

Геймърските монитори остават стабилен сегмент от неубедителния РС пазар
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки че търсенето на персонални компютри и монитори се забави значително през последната година, интересът към лаптопите и настолните компютри за игри, както и мониторите за тях, в частност, остава относително стабилен, сочи нов доклад на IDC.

Въз основа на текущите тенденции, анализаторите очакват доставките на монитори за игри да нараснат с 10,8% през 2023 г., в сравнение с миналата година. В същото време доставките на компютри за игри вероятно ще намалеят с 10,5%.

Въпреки прогнозата за спад в сегмента на компютрите за игри, регресията ще бъде забележимо по-скромна, отколкото на глобалния компютърен пазар като цяло. Анализаторите от IDC обясняват това с факта, че купувачите се опитват да се възползват от по-ниските цени на моделите за игри, в сравнение с предишни поколения. Освен това геймърите са привлечени от отстъпки за нови устройства, които производителите са принудени да предлагат, поради свръхпредлагането.

Що се отнася до мониторите за игри, този сегмент преживява възстановяване от първата половина на 2023 г. Подемът е благоприятстван от факта, че на фона на общ спад производителите се опитват да се съсредоточат върху по-печеливши продуктови категории.

Междувременно от началото на тази година експертите на IDC многократно влошиха оценките си за световния компютърен пазар. Според последните прогнози, направени през август, доставките на персонални компютърни устройства през 2023 г. ще бъдат около 252 милиона единици, което е спад от 13,7% на годишна база.

Сред причините за тази негативна тенденция са липсата на предпоставки за потребителите да актуализират устройствата си, нежеланието на бизнеса да харчи ИТ бюджети за закупуване на компютри и намаляването на ИТ разходите в образователните институции.

„Макроикономическите проблеми продължават да намаляват покупателната способност както на обикновените потребители, така и на геймърите. Въпреки че световната икономика започна да се подобрява, много геймъри са предпазливи относно разходите си. Те се опитват да се придържат към съществуващите компютри по-дълго или обмислят закупуване на обновени компютри за игри в близко бъдеще”, коментира анализаторът на IDC – Джитеш Убрани.

Зад рецесията обаче експертите вече виждат условия за връщане към възходяща динамика. През 2024 г. доставките на компютри за игри трябва да се увеличат с почти 5%, а през 2025 г. с около 7%. Прогнозата за 2026 и 2027 г. също е за ръст с едноцифрен процент.

Анализаторите очакват подобни тенденции на целия компютърен пазар. Следващата година доставките на компютри трябва да нараснат с 3,7% до 261,4 милиона единици. До 2027 г. доставките на компютри се очаква да се увеличат до близо 285 милиона броя. Ако изчисленията на IDC се окажат верни, средният годишен темп на растеж в компютърната индустрия за петгодишния период ще бъде 3,1%.

Коментари по темата: „Двуцифрен ръст в продажбите на монитори за игри”

добавете коментар...

  1. :o)

    В България в продажбите има само спад след спад и криза след криза…
    Ама няма лошо да се говори за ръстове и милиони…на някви богати пазари и бели страни
    Тука бай Ганя няма пари да си покрие гъза, не може да следва гейм тенденциите 🙂

Коментар