Изграждат сателитна мрежа за интернет с лазерни лъчи

Бъдещата Lightspeed мрежа ще осигури мулти-гигабитов интернет навсякъде
(снимка: Telesat)

Две северноамерикански компании, SpaceX и Telesat, обединяват усилия, за да създадат глобална сателитна интернет мрежа с лазерни комуникации. Споразумението, което обещава нова ера в сателитния интернет, беше обявено по-рано този месец. 

Интернет е масова услуга, но не всички хора по света имат достъп до високоскоростни и надеждни връзки. За да реши този проблем, канадската компания Telesat разработва собствена сателитна интернет мрежа Lightspeed, която ще работи в ниска околоземна орбита (LEO). За изстрелване на своето съзвездие от сателити Telesat избра американската SpaceX – лидер в ракетостроенето и космическите полети.

SpaceX и Telesat обявиха споразумение за множество изстрелвания на 11 септември 2023 г. Съгласно договора, SpaceX ще използва своята ракета Falcon 9, която е най-надеждната и единствената орбитална ракета за многократна употреба днес, за да достави до 18 сателита Lightspeed на ниска околоземна орбита (LEO) с едно изстрелване.

Кампанията по извеждане на сателитите в орбита е планирана да започне през 2026 г., като използва възможностите на SpaceX за интензивно изстрелване, за да изгради брзо мрежата от сателити и да предостави глобална интернет услуга още през 2027 г. Изстрелванията ще се извършват от стартови площадки на SpaceX в Калифорния и Флорида.

Защитени данни с мулти-гигабитови скорости

Lightspeed мрежата е проектирана да отговори на взискателните и критични нужди от свързаност на корпоративни и правителствени потребители. Оптично свързаната мрежа на Lightspeed ще доставя данни с мулти-гигабитови скорости по силно защитени, устойчиви широколентови връзки с ниска латентност навсякъде по света. С ангажиране на MDA като основен производител на сателитиje и подписване на всички необходими договори за изстрелване, Telesat е в добра позиция да започне да доставя бързи комуникации от корпоративен клас в края на 2027 г.

Съзвездието Lightspeed ще се състои от около 198 сателита, построени от международната космическа компания MDA, които Telesat поръча през август 2023 г. 750-килограмовите LEO сателити ще заменят по-голямата версия, която първоначално трябваше да бъде произведена за Telesat от Thales Alenia Space, но забавяния в графика наложиха преминаване към MDA, подплатено с договор за 1,6 милиарда щатски долара между Telesat и новия ѝ партньор.

Първоначално Telesat планираше да започне да изстрелва своите сателити Lightspeed през 2020 г. Президентът и главен изпълнителен директор Дан Голдбърг заяви пред SpaceNews, че сега се надява MDA да произвежда приблизително един сателит на ден, започвайки от септември 2024 г. Според мениджъра, Telesat разполага с финансиране за 156-те сателита, необходими за съзвездието Lightspeed и първоначалното предлагане на интернет услуги. В момента компанията се опитва да осигури финансиране за допълнителни 42 сателита, които трябва да повишат плътността на сигнала в мрежата.

14 изстрелвания на Falcon 9 ще могат да доставят максимум 252 сателита в орбита, но общият брой, които всяка мисия може да изстреля, ще зависи от ъгъла и наклона на орбитите, в които те трябва да бъдат поставени.

Допълващо се партньорство

Избирането на SpaceX като партньор за изстрелване е логична стъпка за Telesat, предвид успешната история на сътрудничество между двете компании по геостационарни сателитни програми и изключителната репутация на SpaceX за надеждност и висока честота на изстрелване. Освен това самата SpaceX развива своята сателитна интернет мрежа Starlink, която вече има повече от 1700 LEO сателита и предоставя услуги на повече от 100 хиляди потребители по целия свят.

SpaceX и Telesat не са конкуренти, а по-скоро се допълват взаимно, като Starlink е насочена към потребители на дребно, а Lightspeed – към корпоративни и държавни клиенти. И двете компании подкрепят идеята за създаване на глобален интернет, който да бъде достъпен за всички хора на планетата.

SpaceX и Telesat демонстрират как частните компании могат да допринесат за развитието на космическата индустрия и социалното благо. Тяхното сътрудничество е пример за иновативен и ефективен подход за решаване на сложни проблеми. С помощта на ракетите Falcon 9 и сателитите Lightspeed двете компании се стремят да създадат ново ниво на свързаност за милиони хора по света.

Предимства на Lightspeed спрямо Starlink

Мрежата Lightspeed има редица предимства пред мрежата Starlink. Ето най-важните от тях:

  • По-висока пропускателна способност и по-ниска латентност, благодарение на оптимизирана мрежова архитектура и оптични комуникации между сателити.
  • По-високо ниво на сигурност и надеждност чрез използване на криптиране, удостоверяване и архивиране на данни.
  • По-широко покритие и достъп до отдалечени региони, благодарение на по-големия брой сателити и по-равномерното разпределение на орбитите.
  • Подобрено качество на услугата и осигуряване на ефективност чрез специализация за корпоративни и държавни клиенти, които имат по-строги комуникационни изисквания.

LEO сателитите с оптични комуникации

LEO е съкращение от Low Earth Orbit (ниска околоземна орбита), която е между 160 и 2000 километра над земната повърхност. Сателитите LEO имат по-къс обхват, но по-голяма скорост и по-ниска латентност на сигнала от сателитите на по-високи орбити като геостационарната орбита (GEO) или средната околоземна орбита (MEO).

Сателитите LEO също изискват по-малко енергия за изстрелване и поддръжка, но са изложени на по-голямо въздействие на атмосферата и космическите отпадъци.

Оптичните комуникации между сателитите на Lightspeed разчитат на лазерни лъчи, които предават данни от един сателит на друг. Това позволява поддържане на високопроизводителна, защитена мрежа, която е независима от наземните станции и без радиочестотни смущения.

Оптичните комуникации също намаляват теглото и консумацията на енергия на сателитите, тъй като не изискват инсталиране на големи антени.

Коментар