Toyota показа завод за коли без конвейер

Бъдещите коли на Toyota ще се сглобяват по нова, безконвейерна технология
(снимка: Toyota)

Японският производител на автомобили Toyota демонстрира пред журналисти нова технология в завода си в Мотомачи, най-голямото и най-старо предприятие на компанията. Инженерите на Toyota разработват там “​​самоходна поточна линия” – автомобилите се придвижват сами между съоръженията за монтаж.

Идеята е електрическите автомобили да не пълнят фабриките с вредни изпарения и да застрашават работниците. В същото време те ще могат самостоятелно да контролират производството, веднага щом колите имат двигател и комплект колела.

Просто устройство за дистанционно управление, свързано с множество камери за наблюдение, ще води всяко превозно средство през завода, елиминирайки необходимостта от индустриални конвейерни ленти, разказва за иновацията HT Auto.

Toyota твърди, че напредналата технология за производство ще намали първоначалната инвестиция в завода и ще увеличи гъвкавостта на поточните линии, когато трябва да се коригират или да се въведе нов модел.

По време на презентацията девет различни модела, включително седани, миниванове, електрически и полицейски коли, бяха сглобени на една смесена производствена линия. Ролкови платформи с вградени инструменти позволяват на всеки работник бързо да преминава от една машина към друга.

Този процес е развиван в продължение на десетилетия като част от доктрината на производствената система на Toyota, която набляга на функционалността и отхвърля разхищението, но преди всичко се стреми към постепенно усъвършенстване на всеки процес за подобряване на крайния продукт.

Производството без конвейер ще се използва предимно при сглобяване на електромобили от ново поколение, които ще заемат все по-видно място в гамата на Toyota Motor. Това трябва драстично да намали разходите за сглобяване на електрически превозни средства и времето, необходимо за производството им.

Коментари по темата: „Toyota показа завод за коли без конвейер”

добавете коментар...

  1. Лада Самара

    И Мерцедес са го правили и БМВ също да изтегляли коли след производството си заради некадърни грешки…няма безгрешни марки, да не споменавам тесла колко коли се самозапалиха. Ха ха ха.

  2. :o)

    Само да няма след година – две : Тойота изтегли 20 милиона бройки от пазара, защото забравили да им монтират дръжки за врати или нещо такова? 🙂
    Не е като да не им се е случвало…

  3. А

    Поточната линия е въведена от Хенри Форд който пък видял как се прави свинското месо в една кланица по подобен начин и така му дошла идеята да го приложи в завода.

Коментар