Индия отмени спорно ограничение за внос на лаптопи

Индия търси начини да намали зависимостта си от вноса на хардуер
(снимка: CC0 Public Domain)

Големи производители на компютри като Apple, Dell и HP може да си отдъхнат: Индия, под натиска на САЩ, промени решението си да ограничи вноса на лаптопи. Въпросът ще се обсъжда отново през следващата година.

Индия ще отложи лицензионните изисквания за внос на лаптопи и таблети, съобщи Ройтерс, позовавайки се на двама правителствени служители. Индустрията и правителството на САЩ по-рано се оплакаха от този ход, който може да удари Apple и други компании.

Планът ще бъде отложен с една година, след което правителството ще обмисли въвеждане на лицензионен режим, според източник, пожелал анонимност.

Режимът на лицензиране, обявен внезапно на 3 август, беше насочен към това да „осигури надеждно оборудване и системи” в Индия, намаляване на зависимостта от вноса, стимулиране на местното производство и частично справяне с търговския дисбаланс на страната с Китай.

Но поради възраженията на индустрията, първоначалният план бързо беше отложен с около три месеца.

Миналия месец търговският представител на САЩ Катрин Тай изрази опасенията на американската администрация относно този ход на Индия, който ще засегне компании като Dell, HP и Apple. Министерството на електрониката на Индия сега предлага да се опрости процеса на регистрация на внос, който трябва да започне през ноември.

Новата „система за управление на вноса” ще изисква от компаниите да получават „сертификати за регистрация” за лаптопи, таблети и персонални компютри, вместо лицензите, предложени преди това със заповедта от 3 август.

Вносът на електроника в Индия, включително лаптопи, таблети и персонални компютри, възлиза на 19,7 милиарда долара между април и юни 2023 г., което е ръст от 6,25% на годишна база.

Коментар