Проучване: AI системите са по-екологични от хората-творци

Базираните на изкуствен интелект системи създават литературни произведения и изображения с порядък по-ниски въглеродни емисии, в сравнение с хората
(снимка: CC0 Public Domain)

Ново проучване стигна до интересен извод относно екологичните показатели на системите с изкуствен интелект, които генерират текстове и изображения по заявка от хората.

Оказва се, че AI генераторите на текст и изображения причиняват по-малко вреда на околната среда, отколкото писателите и художниците, когато създават литературни произведения и картини. Това твърди изследване на учени от Калифорнийския университет в Ървайн, Масачузетския технологичен институт, Юридическия факултет на Университета в Канзас и други организации.

Базираните на изкуствен интелект системи като ChatGPT, BLOOM, DALLl-E 2 и Midjourney създават литературни произведения и изображения с порядък по-ниски въглеродни емисии, в сравнение с хората, които творят ръчно или използват компютър.

Авторите на изследването сравняват емисиите на CO2 от AI системи и хора по време на творческата им дейност, въз основа на емисиите на човек в Съединените щати и Индия и енергията, изразходвана на етапа на обучение на AI, както и за изпълнение на задачата в заявката.

В същото време учените изхождат от предположението, че „качеството на работата, създадена от AI, е задоволително за всяка дадена задача”, отбелязва Tom’s Hardware в публикация за изследването.

Ключов извод от проучването е, че невронната мрежа BLOOM за обработка и генериране на текст има 1500 пъти по-малко въздействие върху околната среда, отколкото жител на САЩ, който създава една страница текст, докато популярният ChatGPT може да изпълни задачата с 1100 пъти по-малък въглероден отпечатък от човек.

Изследователите отбелязват, че емисиите при решаване на задачи с невронната мрежа DALL-E 2 са подобни на тези от ChatGPT и възлизат на около 2,2 грама CO2 на заявка. Невронната мрежа Midjourney, която създава изображения въз основа на текстови описания, генерира по-малко емисии – 1,9 грама CO2 на заявка.

Учените предполагат, че „създаването на изображение с изкуствен интелект генерира 310 до 2900 пъти по-малко емисии на CO2, отколкото създаденото от човека”.

Сравнението все още не е напълно коректно, тъй като някои задачи просто са извън възможностите на AI системите, например писане на оригинална статия по научна тема или създаване на картина, произведение на изкуството. В допълнение, в живота си хората винаги оставят въглероден отпечатък, независимо от това дали се занимават с писане на литературни произведения или създаване на картини.

Коментар