Екстериорна боя променя цвета си, за да топли или охлажда дома

Специална сива екстериорна боя за къщи изсветлява или потъмнява, за да отблъсква или привлича слънчевата топлина (снимка: CC0 Public Domain)

Пустинният хамелеон Намакуа има доста хитър трик – той променя цвета на кожата, за да се охлажда, когато външните температури се покачат, и да се сгрява, когато паднат. Едно експериментално ново покритие за къщи може скоро да започне да прави същото за нашите домове.

Живеещ в югозападна Африка, хамелеонът придобива светлосив цвят, когато наоколо стане горещо. Това го предпазва от прегряване, като отразява горещата инфрачервена светлина. Когато температурите паднат обаче, кожата на влечугото придобива тъмнокафяв цвят. Тогава то привлича слънчевите лъчи и тялото му поглъща топлината.

Екип от учени, воден от проф. Фукиянг Ванг от Харбинския технологичен институт, се е заел да възпроизведе тази функционалност в течно покритие, предназначено за сгради. То променя цвета си и може да се прилага върху покривите и външните стени на къщи и големи.

Полученото „температурно-адаптивно радиационно охлаждащо покритие“ съдържа микрокапсули, пълни с поливинилиден флуорид. Това е химикал, който променя цвета си в отговор на промените в температурата.

За да тестват покритието, изследователите го нанасят върху полистиренови кутии, покрити с алуминиево фолио, след което го оставят да изсъхне и да образува филм. Когато този филм бива нагрят до 20ºC, той започва да се изменя и преминава от тъмносив към светлосив цвят. При достигане на 30ºC той става толкова светъл, че отразява до 93% от слънчевата радиация.

В последващ експеримент материалът е приложен към миниатюрни външни структури, подобни на къщи, наблюдавани през всичките четири сезона. Като контрола, други идентични структури са покрити с обикновена бяла боя, пасивна радиационна охлаждаща боя и сини стоманени плочки.

Специалното покритие не само остава много по-хладно от бялата боя и стоманените плочки при горещи летни температури, но се оказва и единственият материал, способен да „превключва“ между отопление и охлаждане, тъй като външните температури варират силно през деня, особено през пролетта и есента.

Това не е първото подобно покритие за къщи. Малко по-рано учени от Масачузетския технологичен институт разработиха керемиди „Thermeleon“, вдъхновени също от хамелеона. Тези керемиди превключват между черно и бяло оцветяване в отговор на температурните промени.

Коментари по темата: „Екстериорна боя променя цвета си, за да топли или охлажда дома”

добавете коментар...

  1. Никола Панайотов

    Това е супер разработка ще спести много енергия .за отопление и охлаждане.И дано по скоро даде появи на пазара ни.Примерно боядисваме външна стена поставяме поликарбонат на 30мм.от нея и тя се нагрява през зимата .цяла вечер е топла хрумна ми тази идея и вече 2г. Топла стена.

Коментар