Задава се революционно устройство с изкуствен интелект 

До няколко години на пазара може да се появи революционно мобилно устройство с изкуствен интелект (снимка: CC0 Public Domain)

“iPhone в света на изкуствения интелект”. Това е новият, революционен продукт, по който работят съвместно дизайнерът на епълския смартфон – Джони Айв (вече не е част от компанията) и създателите на AI бота ChatGPT от OpenAI.

Според публикация на Файненшъл Таймс, японската корпорация SoftBank е основен инвеститор в проекта, а в разработката на продукта е привлечена и нейната компания Arm, която наскоро излезе на борсата.

Твърди се, че OpenAI преговаря с Джони Айв и SoftBank за финансиране на проект на стойност 1 милиард долара за създаване на “iPhone в света на изкуствения интелект”. OpenAI се опитва да надгради върху успеха на ChatGPT, а Силициевата долина търси следващата голяма хардуерна платформа след смартфоните.

Сам Олтман, главният изпълнителен директор на OpenAI, привлече компанията LoveFrom на Айв, за да разработи първото си потребителско устройство, според трима информирани източници, на които се позовава Фанйненшъл Таймс.

Айв основа LoveFrom през 2019 г., след като прекара две десетилетия в Apple, където изигра ключова роля в разработването на някои от най-влиятелните устройства на компанията, вкл. iPhone и iPod.

Въпреки че проектът все още е в начален етап, компаниите са обсъдили много потенциални приложения и се надяват да създадат нещо, което ще осигури „по-естествено и интуитивно потребителско изживяване за взаимодействие с AI”. Те се вдъхновяват от това как iPhone използва сензорния екран, за да промени начина, по който хората взаимодействат с мобилния интернет.

Изпълнителният директор на SoftBank Масайоши Сон води преговорите за инвестиция от над 1 милиард долара в начинанието и обсъжда създаването на компания, която да използва таланта и технологиите на трите фирми. Сон също настоява дизайнерът на чипове Arm, който е 90% собственост на SoftBank, да играе централна роля в проекта.

Според източниците на Файненшъл Таймс, преговорите са много “сериозни”, но не са окончателни. Медията уточнява, че все още не е договорена сделка и официално съобщение може да се очаква след месеци. Вероятно ще отнеме години продуктът да стигне до пазара.

Коментари по темата: „Задава се революционно устройство с изкуствен интелект ”

добавете коментар...

  1. Свирчо в телефона

    Сири и Свири приложения в телефончетата на маниаците на ябълката. Скучно и безсмислено нищо иновативно. Дори в близко бъдеще смартфоните ще станат демоде и остарели.

  2. същото

    Повтаря се точно както провала за виртуално 3D Мета Вселената жалко за парите, които ще изгорят на вятъра вместо да се решават реални проблеми на хората.

Коментар