Уеб версия на Photoshop идва с добра и лоша новина

Онлайн приложението Photoshop предлага опростен интерфейс и AI функции
(снимка: CC0 Public Domain)

Adobe пусна опростена уеб версия на своя популярен графичен редактор Photoshop с функции на изкуствен интелект. Това е добрата новина, лошата е – че компанията не планира да предложи безплатна онлайн версия на Photoshop, на каквато се надяваха много потребители.

Уеб версията на Photoshop е в бета статус от почти две години и вече е достъпна като част от всички платени планове на Photoshop – на цена от $10 на месец, отбелязва The Verge в публикация за новото приложение. На уебайта на проекта има само безплатна опция за тестване.

Онлайн редакторът на изображения стартира с популярните инструменти Generative Fill и Generative Expand, които наскоро дебютираха в настолната версия на Photoshop. Тези функции са базирани на генеративния AI модел на Adobe Firefly и са достъпни за комерсиална употреба.

Потребителите могат да използват двата инструмента за добавяне, премахване или разширяване на съдържание от всяко изображение с помощта на текстови описания на над 100 езика, като същевременно запазват характеристиките на осветлението и перспективата на оригиналното изображение.

Уеб версията на Photoshop предлага опростен потребителски интерфейс, включително контекстна лента на задачите, както и възможност за покана на други потребители за сътрудничество в проектите.

По-рано Adobe намекна, че може да предложи безплатна версия на уеб услугата с повечето от основните функции на Photoshop. Но сега старши вицепрезидентът за дигитални медии Ашли Стил заяви пред репортери, че в момента Adobe „няма планове да създаде “freemium” предложение”.

Коментар