5G базова станция консумира колкото енергоспестяваща крушка

Първата 5G базова станция с консумация от само 5W
(снимка: Huawei)

Китайският производител на телекомуникационно оборудване Huawei разработи първата в света 5G базова станция, която консумира само 5W мощност, или колкото една енергоспестяваща лампа.

Huawei ще демонстрира ултра-икономичната базова станция за 5G мрежи на глобалния мобилен широколентов форум в Дубай, Обединени арабски емирства, който ще се проведе от 10 до 11 октомври под наслов „Да превърнем 5G-A в реалност”.

Производителят говори за ексклузивно решение “0 bit 0 W”, което ще намали драстично консумацията на енергия на 5G базовите станции и ще подобри енергийната ефективност на цялата мрежа. Новата станция изисква само 5 W – толкова консумира и една енергоспестяваща лампа.

Иновативното устройство на Huawei може да стои в режим на дълбок сън и да се събуди в рамките на няколко милисекунди при поискване, съобщи за разработката китайският източник My Drivers.

Huawei твърди, че е първата компания на пазара, която постига целенасочено интелигентно спестяване на енергия, прилагайки единна политика за пестене на енергия в многочестотна мрежа и подобрявайки енергийната ефективност на цялата мрежа. На форума в Дубай производителят ще разкрие и други нови 5.5G продукти.

Коментар