Microsoft подготвя уеб платформа Windows 12

Олекотена версия на Windows ще предложи изживяване с уеб-платформа
(снимка: Microsoft)

Microsoft разработва нова версия на своята операционна система Windows, която е уеб-базирана, тоест ще работи през интернет. Предполага се, че с този проект софтуерната корпорация иска да конкурира Chrome OS на Google, като се има предвид, че хромбуците стават все по-популярни, особено в сектора на образованието.

Уеб-базираната система на Microsoft е замислена като олекотен десктоп Windows. Това ще бъде една от няколкото модификации на все още необявената платформа Windows 12, съобщи Windows Insider, позовавайки се на източници, близки до Microsoft. Пускането на Windows 12 е насрочено за 2024 година, но точната дата не е известна.

Не е изключено Microsoft да насочи уеб-платформата към образователния сегмент, където предлага и евтини мобилни компютри Surface на цени до $200-250. Освен това, заедно със своите партньори – големите производители на компютри – компанията понякога пуска евтини лаптопи за училища, колежи и университети.

Microsoft се опитваше да създаде опростена версия на Windows и преди, въпреки че тези начинания в крайна сметка се провалиха. Така например, Windows 10 имаше супер олекотен S Mode, чието активиране, вместо наистина да олекоти системата и да я освободи от ненужни компоненти, я превръщаше в неудобна ОС, която е много трудна за използване, поради ограниченията.

Осъзнавайки, че потребителите изобщо не са доволни от режима S, Microsoft реши да преразгледа концепцията си и въз основа на нея да пусне отделна операционна система, наречена Windows 10 X. Корпорацията изпълняваше този проект в продължение на няколко години, първоначално с фокус върху устройствата с два дисплея, но по-късно акцентът беше изместен към евтините лаптопи.

Но на Windows 10 X не ѝ беше писано да види бял свят. Microsoft прекрати разработката на проекта през май 2021 г., точно месец преди обявяване на Windows 11.

Подобно на Chrome OS, новата система на Microsoft ще бъде силно зависима от стабилната интернет връзка. Според източници на Windows Insider, тя не е предназначена да замени традиционните версии на Windows за настолни компютри, а ще бъде изцяло нов вариант на системата, пригоден за специфични пазари.

Microsoft вече потвърди във вътрешна бележка, че сформира нов екип за Windows и Web Experience, който да разработи следващите поколения Windows и уеб продукти. Един от списъците с работни места също потвърждава плановете на компанията да „дефинира и достави следващо поколение Windows изживявания и приложения, които обхващат Клиент и Облак”.

В друга обява за работа, която беше премахната, производител на чипове потвърди съществуването на „следващо поколение Windows” със значителни графични подобрения, цитирайки драйвери WDDM (Windows Display Driver Model), разкри Windows Latest, без да посочва конкретната компания.

Все още не се знае много за самата Windows 12 като операционна система. Най-вероятно тя ще има нова лента на задачите в стила на Apple macOS, но самата Microsoft не потвърждава това.

Може би същият панел ще стане част от новия „облак” Windows 12, който ще се конкурира с Chrome OS. Също така, според Windows Latest, централните компоненти на системата ще бъдат изкуственият интелект и браузърът Edge. Това не е изненадващо, тъй като и в Chrome OS всичко е обвързано с браузъра Chrome.

Но Google осигурява пълна поддръжка на приложения за Android в Chrome OS, а засега не е ясно какво може да противопостави бъдещото творение на Microsoft. Компанията вече няма собствена мобилна операционна система – Windows 10 Phone загуби конкуренцията с Android и iOS и разработката ѝ беше спряна. Освен това Chrome OS на теория може да стартира дори Windows приложения.

Коментар