БАСКОМ: Убеждаваме хората в полезността от изкуствения интелект

“Вдигаме вълната на осъзнаване за полезността на AI по безпрецедентен начин”, казва Доброслав Димитров (снимка: БАСКОМ)

От нещо, което изглеждаше любопитно, разбирането за  изкуствения интелект се превърна в модел, който трябва да бъде приложен в работните процеси на всекидневно ниво, заяви Доброслав Димитров, председател на УС на софтуерната асоциация БАСКОМ, на събитие от поредицата Business Tree, посветено на успешните примери за внедряване на изкуствен интелект в бизнеса.   

“Успяхме да се срещнем с много хора, да им разкажем за ИИ, да ги убедим в неговата полезност и да вдигнем вълната на осъзнаване по безпрецедентен начин. Благодарни сме, че бяхме чути и от държавата в лицето на Министерство на образованието и науката, което разработи насоки за учителите как ИИ да бъде използван в образованието. Това правилно позитивно отношение е точно обратното на схизмата ИИ да бъде забранен и да не прекрачва прага на училището, храм на образованието”, сподели Димитров.

Изкуственият интелект е мощна технология, но нещата не се изчерпват просто чрез използването му. Необходими са много по-сложни познания, много по-задълбочена експертиза и система, за да сме успешни, използвайки ИИ, коментира Марина Шидеров, инициатор на формата Business Tree и управител на Fram Creative Solutions.

За бизнеса в България са важни корпоративните обучения, на които да бъде подробно разказвано за ползите от ChatGPT. „Опитът ми през последните 5 месеца показа, че на ниво мениджъри има разбиране, но на ниво служители много хора все още не вярват какви умения има ChatGPT. Въпреки това има фирми, които прегърнаха идеята и промениха вътрешнофирмените си процеси, имплементирайки  ChatGPT в работните си процеси”, разказа Красимир Стоев от Академията IT Talents.

Той очерта две нива на внедряване на изкуствен интелект в дадена фирма. „Първото ниво е използване на ИИ услуги от служителите – там целта е да се вдигне индивидуалното КПД. Това ниво следва да е абсолютната норма от тук насетне. Второто ниво е фирменото ниво, където вече може да използваме готови ИИ услуги и да интегрираме свои в процесите – например да автоматизираме оценката на CV-тата спрямо изискванията на дадената работна позиция, да автоматизираме прегледа на фактури и разработката на справки за счетоводството. Това е увеличаване на фирменото КПД”.

Предизвикателството днес е във фината настройка на моделите, които по един революционен начин решават проблеми, изглеждали нерешими само до няколко години, коментира Павлин Добрев от Bosch Digital. Резултатите от няколко проведени от него изследвания показват как ИИ може да бъде използван за подобряване на уменията и производителността. Към всеки от експериментите бе добавен QR код, който води към реалната поредица от зададени въпроси и задачи на моделите (т.нар. промптове), използвани от него. Примерите обхващат създаване на софтуерна архитектура, генериране на презентации, създаване на игри, методика за самоподготовка за изпити, успешно издържани със сертификат впоследствие и мн. др.

Не бива да се забравя, че ИИ дава желания от нас резултат, а не този, който е правилен, подчерта Павлин Добрев. В този смисъл самообучението трябва да е непрекъснато и двустранно – и на машините, и на хората.

С помощта на ИИ охранителна фирма в България успява правилно да разпредели ресурсите си по време на Covid-пандемията и да обезпечи напълно цялата си дейност, без това да води до загуби за бизнеса, разказа за проекта Георги Налбантов от Childish.AI. Разработеният софтуер успява да предвиди карта на заболеваемостта при служителите на база данни в почти реално време. Други два проекта са реализирани в Холандия – в сферата на онкологията и минното дело с пряк резултат в съхраняването на човешки животи.

За момента всички инструменти, базирани на ИИ, са просто помощници, улесняващи работата на инженерите, заяви бившият медалист от олимпиади по информатика и настоящ предприемач Никола Борисов, който се включи в събитието от Силициевата долина. Притеснително би било ако моделите станат прекалено големи, за да бъдат обозрими за специалистите.

Никога досега динамиката в сферата на технологиите не е била толкова бърза и експоненциална, а промените – толкова непредсказуеми, както през последните 6 месеца, смята д-р Артур Кордон – един от най-влиятелните международни експерти в прилагането на ИИ, който е роден в България, но от дълги години работи в САЩ като учен и бизнес консултант.

По думите му, най-точно по темата какво ни очаква, се е изказал Джеф Кендъл – кръстникът на ИИ. На въпрос как той вижда бъдещето на изкуствения интелект след 5 години, Кендъл казва, че преди една е можел да отговори, но сега не би могъл.

“Една от причините за това, която има немалко икономически последствия е, че ние нямаме фундаментално разбиране на генеративните модели. Ползваме резултатите, но не разбираме тяхната същност. Нашият мозък, който има 100 млрд. неврона, го разбираме по-добре, отколкото GPT4, който има трилиони параметри”, категоричен бе д-р Кордон.

Коментар