ЕС се кани да разследва Nvidia на пазара за AI ускорители

AI ускорителите направиха Nvidia пазарен монополист  
(снимка: Nvidia)

Ще понесе ли отговорност Nvidia за успеха си на пазара за AI ускорители? Европейската комисия може да започне разследване на американската компания, поради доминиращата ѝ позиция в този пазарен сегмент.

В момента служители на Комисията събират становища от участниците на пазара за потенциални нелоялни практики на водещия играч. Това все още не е разследване, а регулаторът се опитва единствено да разбере дали има нужда от започване на разследване, отбелязва Блумбърг.

Действията на Европейската комисия следват скорошна полицейска акция в офисите на Nvidia в Париж, която от своя страна беше предизвикана от потенциални антиконкурентни действия в индустрията на графичните карти.

Ако Европейската комисия започне разследване и Nvidia бъде призната за виновна, компанията може да понесе огромни глоби – до 10% от годишните си приходи, което в момента възлиза на милиарди долари.

Nvidia е най-големият доставчик на AI ускорители. Компанията дори не смогва да задоволи търсенето от страна на индустрията. Това породи спекулации сред наблюдателите на пазара, че Nvidia продава своите ускорители с 1000 процента надценка.

Коментар