Как да предотвратим прегаряне на смартфон екрана

Когато едно и също съдържание се показва на дисплея дълго време, това може да го увреди (снимка: CC0 Public Domain)

Прегарянето на екрана на смартфона е явление, при което на дисплея на устройството остават видими пръстови отпечатъци или изображения от предишно съдържание, което е било показвано за дълго време. Това се случва, защото пикселите на екрана са износени, поради продължително показване на едни и същи интерфейсни елементи или изображения.

Прегаряне на екрана може да възникне, когато едно и също съдържание се показва на дисплея за дълго време – например лога, елементи на интерфейса или статични изображения. Има прости начини за предотвратяване или намаляване на риска от прегаряне на екрана, които потребителите често пренебрегват. Ето какво трябва да направите, за да защитите вашия смартфон от прегаряне на екрана:

Променяйте тапети и скрийнсейвъри. Сменяйте тапетите на екрана и скрийнсейвърите редовно, така че пикселите на екрана да не остават в същата конфигурация.

Превключвайте между приложения и интерфейси. Опитайте се да използвате различни приложения и функции на вашия смартфон, за да избегнете постоянно показване на едни и същи елементи на интерфейса.

Настройте екрана да се изключва автоматично. Задайте кратък период от време, преди екранът да премине в режим на готовност или да се изключи. Това ще предотврати показването на статични елементи за дълго време.

Избягвайте максималната яркост на екрана. Намалете яркостта на екрана до удобно ниво, за да намалите износването на пикселите. Между другото, това ще бъде полезно и за вашето зрение.

Използвайте функции за предотвратяване на прегаряне. Някои смартфони имат функции, които преместват елементи на интерфейса, за да предотвратят прегаряне. Активирайте и използвайте тези функции, ако ги имате.

Периодично изключвайте устройството. Понякога изключвайте смартфона си през нощта или правете кратки паузи в използването му, така че екранът да си „почине”.

Практикувайте активно управление на екрана. Избягвайте да прекарвате дълги периоди от време на една страница. Превъртайте или променяйте периодично съдържанието на екрана, за да избегнете показването на едно и също нещо твърде дълго. Разменяйте уиджети и преки пътища и докато четете книга, например, правете почивки.

Следването на тези препоръки ще помогне за намаляване на вероятността от прегаряне на екрана на смартфона и ще поддържа качеството на дисплея за дълго време. Всички стъпки, описани по-горе, са доста прости – всеки потребител ще може да променя скрийнсейвъра по-често или да не играе с часове.

Коментари по темата: „Как да предотвратим прегаряне на смартфон екрана”

добавете коментар...

  1. Blah

    Това важи само за OLED дисплеи.

Коментар