Британци ще произвеждат полупроводници в космоса

Сателитът ForgeStar-1 ще произвежда полупроводници в космоса
(снимка: Space Forge)

Британски стартъп подготвя изстрелване на сателит, предназначен да произвежда полупроводници в космоса, които могат да се използват в електронни устройства на Земята.

Space Forge загуби първия си експериментален сателит през януари по време на неуспешно изстрелване на ракетата LauncherOne на Virgin Orbit. Новият сателит, наречен ForgeStar-1, ще се отправи към САЩ за изстрелване в края на 2023 г. или началото на 2024 г., съобщи Space.

Стартъпът подписа споразумение за сътрудничество с американския мултинационален аерокосмически гигант Northrop Grumman, на който ще предоставя полупроводникови пластини, създадени в космоса. Northrop Grumman може да използва тези пластини в своите производствени проекти.

Полупроводниковите материали са неразделна част от много електронни устройства, но производството им на Земята е скъпо и изисква големи количества енергия. Космическите условия обаче правят възможно разработването на нови полупроводникови материали много по-ефективно, казва изпълнителният директор и основател на Space Forge – Джош Уестърн.

Производството на сложни полупроводници е много трудоемък и бавен процес, те буквално се “отглеждат” атом по атом. И гравитацията оказва силно влияние върху този процес, измествайки връзките между тези атоми. В космоса можете да преодолеете тази бариера, защото няма гравитация.

Космосът също е привлекателна среда, поради вакуума, който ще бъде полезен за защита на чувствителния материал от замърсяване. На Земята този вакуум се създава с помощта на индустриални машини. Комбинацията от безтегловност и вакуум на космоса може да позволи на изследователите да създадат полупроводници, които са 10 до 100 пъти по-ефективни от тези, произведени на Земята.

Сателитът ForgeStar-1, с размерите на микровълнова фурна, ще съдържа миниатюрна автоматизирана химическа лаборатория, която ще позволи на екипа да смесва от разстояние химични съединения и да разработва нови полупроводникови сплави. Но вместо да изпраща материали обратно на Земята, ForgeStar-1 ще предава резултатите от експериментите на учените в цифров формат, тъй като този сателит не е проектиран да се връща на Земята.

Глобалната полупроводникова индустрия в момента се оценява на повече от 500 милиарда долара и се очаква да се удвои до 2030 г., според прогнозите на анализаторските компании.

Коментар