Новият Samsung SSD T9: до 2GB/s скорост и до 4TB капацитет

Samsung T9 има размери колкото банкова карта, той е лек, бърз и устойчив на падане
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

С пускане на портативния SSD T9 на пазара от днес, корейският производител Samsung отново вдига летвата в непрекъснато променящата се сфера от нарастващи възможности за преносимо съхранение на информация. Този SSD е отличен за творците и всички, които боравят с големи обеми „тежки” данни: достига 2 GB/s скорост на четене и писане, а това го прави един от най-бързите преносими SSD дискове на пазара.

Не напразно от седмици се говори за новия Samsung T9. Устройството, със своята отлична скорост и производителност, отговаря на нарастващото търсене на преносими решения за съхранение с голям капацитет и бързодействие.

Поддръжка на USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps)

Със своя USB 3.2 Gen 2×2 интерфейс, T9 е готов за записване на данни с 20 Gbps. Това е забележително; технологията е много обещаваща, заради способността си да осигури бърз трансфер на данни едновременно със захранване. Няма място за колебание: става дума за два пъти по-бърз пренос в сравнение с USB 3.2 Gen 2, което в момента е по силите на наличния на пазара Samsung T7, който приема и предава данни с 10 Gbps.

Преди появата на Т9 имаше спекулации, че дискът ще дойде с Thunderbolt 4. В момента той е най-бързият масово използван стандарт за пренос на данни на пазара, със скорости до 40 Gb/s. Изглежда обаче, че производителят е решил да се придържа към USB 3.2 Gen 2×2 с цел да осигури по-добра съвместимост с вече съществуващите USB портове. За сметка на това Samsung предлага преносими твърдотелни памети с Thunderbolt като част от серията X.


Широка гама капацитети за съхранение

Портативният T9 SSD идва в няколко разновидности, поддържайки различни капацитети за съхранение, а именно 1 TB, 2 TB и 4 TB. Чудесно е да видим, че Т9 поддържа 4 TB капацитет още от самото пускане на новата серия. Тази широка гама от опции ще отговори на нуждите на различни потребители, включително и професионалистите, изискващи значително място за съхранение за тяхната работа.


Бързо четене и писане

Преносимият T9 предлага бързи скорости на четене и запис – до 2 GB/s (подобна скорост е постижима, когато са налични USB 3.2 Gen 2×2 интерфейс и поддръжка на USB Attached SCSI Protocol). Тази забележителна скорост ще позволи на потребителите да прехвърлят големи файлове, като видео или файлове с висока разделителна способност, в рамките на няколко секунди. Изглежда устройството поддържа иновативни технологии като Intelligent TurboWrite, която подобрява скоростта на писане и цялостната производителност.


При тестове на обикновен лаптоп с USB 3.2 Gen 1, твърдотелният диск показа скорости на четене и запис малко над 400 MB/s при използване на популярния бенчмарк AS SSD и размер на блока 1 GB. Ето и конкретните резултати:

Физическа издръжливост

Не може да се отрече, че физическата якост е важна за преносимите памети. Външните дискове обичайно биват носени заедно с куп друга техника – лаптопи, камери, фотоапарати. Използват се на всевъзможни места, нерядко – в изцяло „полеви” условия, където далеч не всякога човек има удобството да се разположи на стабилна повърхност, както в офис-среда. Затова подобен диск трябва да е готов да понесе известни изненади. Е, T9 е проектиран да издържи на падане от височина 3 метра без увреждане.


Подобрена технология за криптиране

Samsung е известен със своите авангардни технологии и T9 SSD не прави изключение. Новият диск включва AES 256-битово хардуерно криптиране, което защитава данните на потребителите и им дава допълнително чувство за сигурност. Достъпът до данните в диска може да се защити с парола, която се задава от софтуера към него – той се инсталира при първото поставяне на устройството в USB порта.

Моден дизайн

Samsung Portable SSD T9 има стилен, но компактен външен вид, подобно на своите предшественици. Налични са USB-C порт и LED индикатор, което го прави лесен за използване и съвместим с широк набор от устройства.

Удивително е колко е лек – само 122 грама. Това е забележително постижение, като се има предвид, че всяко подобно устройство все пак трябва да съдържа радиатор за разсейване на топлината, генерирана при четене и писане.


Технически погледнато, T9 е приблизително с четвърт по-тежък от T7, което най-вероятно се дължи на охлаждането, но това все пак е минимално „утежняване” на фона на дваж по-високата производителност. Така или иначе T9 е достатъчно компактен и лек.

Размерите му са 88×60 мм, което е формат приблизително като на смарт-карта. Същевременно е дебел едва 14 мм, приблизително колкото кибритена кутийка.

Добър наследник на добри модели

Купувачите от всички сфери очакват с нетърпение T9, защото предишните преносими SSD модели на Samsung, такива като T7 и T5, спечелиха аплодисменти за изключителната си производителност и надеждност. В резултат на това очакванията към T9 SSD са големи: той надгражда успеха, като осигурява още по-високи скорости и повече функционалност.

С нарастващата нужда от преносими решения за съхранение в днешния дигитален свят, Samsung T9 SSD е готов да окаже значително влияние върху работата на любители и професионалисти.

И добра гаранция

Това не е за подценяване: T9 идва с 5-годишна ограничена гаранция, което говори допълнително за подобренията, внесени от Samsung. Цените на новия SSD започват от $140 за модела с капацитет 1 TB.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар