Мост Компютърс: Гейминг продукти и смартфони определят пазара

„Пазарът се крепи на малките участници в него”, казва Емил Кирилов – мениджър бизнес развитие на Мост Компютърс (снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Пазарът на ИТ продукти в България се доминира от продажбите на лаптопи и телефони, но компонентите все още заемат значителен дял, който остава стабилен, сочи анализ на Мост Компютърс. Данни за ситуацията на пазара изнесе Емил Кирилов, мениджър бизнес развитие в дистрибутора, по време на дилърска среща през уикенда в „Дриймс Съни Бийч Ризорт и СПА в Слънчев бряг.

„32 години сме на ИТ пазара. Заради ковида не успяхме да отпразнуваме 30-годишния си юбилей, затова сега отбелязваме 32 години дейност. Това, което ни отличава от конкурентите ни, е, че сме 100% българска фирма. На второ място, оставаме свързани само с компютърния пазар, не сме си позволили залитане извън този пазар, продаваме само компоненти и системи”, сподели Кирилов.

Днес в компанията работят над 200 души. За 22-ра година Мост Компютърс отчита ръст – оборотът за 2022 г. е нараснал с 9,2 % до 83 милиона евро, а очакваният за 2023-та оборот е около 95 милиона евро. „Пазарът се крепи на малките участници в него. За нас най-важните клиенти са дилърите, а след това са ритейл веригите, операторите и т.н.  55 на сто от продажбите ни са към т.нар. дистрибутори от второ ниво”, поясни Кирилов.

Резултатите от продажбите до края на септември т.г. сочат, че  оборотът се движи основно от лаптопите и от ръста в продажбите на мобилни апарати. „Нищо чудно в бъдеще смартфоните да надминат лаптопите” [в стойностно изражение], прогнозира мениджърът. Той даде пример с една от популярните вериги за техника у нас, в която най-голям процент от оборота се формира от продажбите на телефони, а не на телевизори, лаптопи или бяла техника. Това е трайна тенденция, очертаваща се през последните две години.

Смартфоните остават най-стабилният пазар. 1,6 милиона е бройката продадени смартфони за 2021 г. През 2022 г. имаше спад до 1,3 милиона броя, а за тази година се очакват резултати, близки до тези от 2021-ра. Намаляването на дела на Huawei и Xiaomi доведе до ръст при Nokia и Realme, които са доста агресивни като ценова политика и атрактивни като хардуер, коментира Кирилов. Между 300 и 350 смартфона седмично продават веригите у нас. Все още пазарът се доминира от телеком операторите.

При компютрите и компонентите, след бума през 2020 и 2021 г., поради ученето и работата от вкъщи, се стигна до недостиг на лаптопи, а след това се получи очаквания спад. Сега нещата полека се възстановяват. „За 2023-та очакваме да надскочим резултатите от 2022 г. Това се дължи както на разработките на Nvidia в областта на видеокартите, така и на новите чипсети на AMD и Intel, които са стимул хората да актуализират компютърните си конфигурации”, коментира Кирилов.

2021 г. беше най-силна за бизнеса с лаптопи не само заради ковид пандемията, но и в резултат на големия търг в Министерство образованието по STEM програмата за доставка на лаптопи и хромбуци за високотехнологични класни стаи, обясни Кирилов. През 2022-а имаше лек спад, което се дължи на бума от предходната година. Геймингът остава водеща тенденция на пазара на лаптопи.

В сегмента на RAM паметите се наблюдава три пъти покачване в продажбите на DDR5 модули през 2023 г., което се дължи на новите чипсети. Производителите се насочват към този сегмент, има спад в продажбите на DDR4. „Очевидно е, че бъдещето принадлежи на DDR5 и ние не трябва да си затваряме очите за този факт”, посочи Кирилов.

При твърдите дискове  през 2021 г. имаше ръст, поради работата в домашния офис. Сега се търсят SSD с капацитет по 1 и 2 ТВ, които заемат осезаемо място по брой продажби през 2023 г., за сметка на хард-дисковете. През следващата година се очаква най-продавани да са дисковете с капацитет 480 GB, следвани от тези с 1 ТВ. В момента се отчита повишаване на цените на SSD дисковете, което ще се отрази на този пазарен сегмент, поясни Кирилов.

Интересно при мониторите е, че се наблюдава отдръпване на корейските производители. „Samsung, донякъде и LG, престанаха да обръщат внимание на мониторите, а пазарът се ориентира към производителите от Китай и Тайван – Lenovo, Acer, MSI”, каза Кирилов. Но, според него, корейските производители все пак ще си върнат дела, който имаха. „Като цяло пазарът расте, за 2024 г. очакваме още по-висок ръст на сегмента. Най-продавани си остават моделите с диагонал 24”, допълни той.

В сегмента на шасита и кутии се отчита ръст за 2023 г. „Хората в България вече разбират, че има смисъл да се купуват качествени продукти с впечатляващ дизайн като тези на Fractal и Fortron. Аналогична е ситуацията и при чипсетите, и при лаптопите; хората вече не купуват само най-евтиното, замислят се за бъдещето”, категоричен беше Кирилов.

Рада Станева

Рада Станева