Вътрешният пазар на ИТ хардуер забави ръст

Продажбите на лаптопи и таблети регистрираха исторически срив на пазара у нас през 2022 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на ИТ хардуер в България изпрати добра 2022 година. Вътрешният пазар забави ръст, но това беше компенсирано от експорта, сочи нов анализ на агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

1,23 милиарда евро (1,30 милиарда щатски долари) достигна импортът на ИТ хардуер в България през миналата година, според ежегодното изследване на CBN на 14 хардуерни линии плюс индекси за продажбите на едро и дребно.

Ръстът на вътрешния пазар се забави чувствително спрямо рекордната 2021 година, но както и в други години, експортът компенсира част от намалените обороти на вътрешния пазар, коментираха анализаторите.

Все пак експортът компенсира до известна степен, макар и достигайки исторически максимум, като само за година страната изнесе ИТ хардуер за 82 милиона евро повече от предходната година.

Малко изненадващо Q4’2022 донесе най-голям ръст за последно тримесечие в стойност от 2019 година насам, а в обем достигна отново рекордни резултати, отбелязва CBN.

Двете най-големи хардуерни продуктови линии традиционно са преносимите компютри и смартфоните. След рекордната 2021 г., лаптопите и таблетите регистрираха исторически срив в бройките през 2022 г. и не успяха да достигнат положителни индекси на оборотите в стойност.

Пазарът на смартфони обаче отново изненада. Макар и надолу в бройките за трета поредна година, достигайки шестгодишен минимум, в стойност през 2022 г. този пазар отбеляза изключителен рекорд, а средната цена на устройство се покачи с над 80 долара спрямо референтната 2017 г..

От 14-те хардуерни продуктови линии в изследването на CBN, UPS системите са едноличен лидер по ръст на продажбите на вътрешния пазар. Следват принтерите, чийто продажби в години на избори винаги са отбелязвали ръст – очевидно независимо от начина на гласуване. На трето място по ръст е комуникационният хардуер.

В същото време под чертата заедно с пазара на преносими компютри остана HDD & MSS хардуерът, което е истинска изненада, на фона на отличния ръст на пазара на флаш памети, отбелязва CBN.

Исторически погледнато, най-сериозните рискове за пазара на ИТ хардуер са свързани основно с грешно планиране на продажбите, което може да доведе до ценови абсурди, преразпределяне на пазара или загуба на капитал.

Друг голям риск, който носи значителни косвени загуби, е липсата на отразяване на пазара в публичното пространство, което влияе на мотивацията при взимане на решения за покупка на хардуер и от страна на бизнеса, и от страна на частните потребители.

Коментар