Cisco обяви най-голямата покупка в историята си

Голяма сделка на Cisco засилва позициите на компанията в сигурността
(снимка: CC0 Public Domain)

Американският производител на мрежово оборудване Cisco придобива Splunk – компания, специализирана в информационна сигурност и технологии за големи данни. Сделката на стойност 28 милиарда долара (или 157 долара за акция) е най-голямата покупка в историята на Cisco.

Според анализатори, придобиването на Splunk ще позволи на Cisco да намали зависимостта си от своя основен бизнес – производството на мрежово оборудване, който пострада през последните години, поради проблеми с веригите за доставки и по-ниско търсене на оборудване след пандемията.

„Cisco купи добър, синергичен бизнес на добра цена. Това е победа и за двете страни и дава на Cisco предимство при разработване на AI-базирани системи за сигурност”, коментира Томас Хейс, мениджър на хедж фонда Great Hill Capital.

Двете компании вече имат партньорство, в което Cisco използва аналитична информация от Splunk и включва инструменти за автоматизация в своите продуктови портфолиа за сигурност, мрежи, центрове за данни и сътрудничество.

Придобиването ще позволи на Cisco да интегрира платформата Splunk, предназначена за цялостна работа с машинни данни, в своята екосистема. Този ход ще засили позициите на компанията в киберсигурността, като предостави на клиентите по-мощни инструменти за анализ на заплахи и обработка на големи данни.

Основана през 2003 г., Splunk разработва софтуер, използван от компании за информационни технологии и киберсигурност за наблюдение и анализ на данни. Акциите на Splunk се покачиха рязко в началото на пандемията, подобно на много други технологични акции, но след това загубиха почти половината от стойността си. Серия от разочароващи финансови отчети доведе до оставката на главния изпълнителен директор.

Настоящият президент на Splunk Гари Стийл се очаква да се присъедини към висшето ръководство на Cisco. Той изрази увереност, че партньорството със Cisco ще отвори нови хоризонти за развитието на Splunk и ще помогне на много организации да укрепят позициите си на пазара.

Cisco очаква транзакцията да започне да оказва положително въздействие върху паричния поток и рентабилността на компанията през първата фискална година след приключване на сделката и върху коригираната печалба на акция през втората година.

Коментар