Ultrastar DC SN655: двупортов U.3 SSD за критични приложения и AI системи 

Ultrastar DC SN655 на Western Digital може да работи безотказно много години в центровете за данни (снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

2,5 милиона часа средно време до отказ – за един носител на данни това означава, че той е готов да работи безупречно години наред. Такъв е новият твърдотелен диск Ultrastar DC SN655 на Western Digital: 2,5-инчов U.3 SSD с поддръжка на два порта.

Ultrastar DC SN655 е проектиран да посрещне все по-мащабните оперативни изисквания на модерните центрове за данни – такива като дезагрегирано съхранение и обектно съхранение – и да работи във всякакви сървъри за съхранение, които изискват безукорни бързина и надеждност. Предназначен е за колосални натоварвания, типични за големи центрове за данни – корпоративни, партньорски и облачни – и за т.нар. “хиперскейлъри” (хипермащабни центрове за данни). 

Дезагрегирано и обектно съхранение 

Дезагрегираното e вид съхранение на данни в съвременните компютърни центрове за данни, при което изчислителните системи са отделени от масивите за съхранение на данни без промяна на физическите връзки. Дезагрегираното хранилище е форма на мащабно съхранение, изградено с определен брой носители, които функционират като логически пул за съхранение, с възможност да бъде разпределен към който и да е сървър в мрежата през структура с много висока производителност. 

Дезагрегираното хранилище може да се преконфигурира динамично, за да увеличи максимално производителността, за разлика от директно свързаните системи за съхранение на данни. Тоест, инфраструктурата за съхранение може да бъде „композирана” и „прекомпозирана” по всякакви начини, позволявайки свързване на ресурсите чрез мрежа, която осигурява гъвкавост при надграждане, подмяна или добавяне на нови ресурси. 

Архитектурата позволява изграждане на сървъри с готовност за бъдещ растеж. Това означава по-голяма ефективност на съхранението, мащаб и производителност, в сравнение с традиционното съхранение на данни. 

Oбектното съхранение е друга тенденция в съвременния център за данни. Става дума за компютърно хранилище, което управлява данните под формата на обекти, за разлика от други архитектури за съхранение. Всеки обект обикновено включва самите данни, променливо количество метаданни и глобален уникален идентификатор. 

Системите за обектно съхранение позволяват запазване на огромни количества неструктурирани данни, при което данните се записват веднъж и се четат веднъж или многократно – това може да се използва за цели като съхраняване на обекти, например видеоклипове и снимки във Facebook, песни в Spotify или файлове в онлайн услуги за сътрудничество като Dropbox. 

Новите тенденции в центъра за данни и ролята на Ultrastar DC SN655 

Тъй като все повече дигитални услуги се използват в облака, „като услуга”, операторите на центрове за данни прилагат нови похвати като обектното и дезагрегираното съхранение, за да предложат максимална гъвкавост и бързина на услугите, възможност за мащабиране, както и предвидимост. За целта се използват високопроизводителни и надеждни памети като твърдотелните „дискове” на база NVMe, които подобряват използваемостта на хранилищата и увеличават плътността на големите пулове от памет в центровете за данни. Така се постигат най-добрата виртуализация и дигитални среди, способни да поемат огромно множество от клиенти едновременно. 

Ultrastar DC SN655 на Western Digital е проектиран да функционира именно в подобни среди с техните огромни изисквания. Той може да работи безотказно десетки години: моделът има впечатляващо средно време между отказите (MTBF) от 2,5 милиона часа! Издръжливостта му на запис се измерва с 1 запис на целия обем на диска на ден (DWPD). 



Въпреки, че модерните центрове за данни са проектирани да не прекъсват работата си при сривове на електрозахранването, DC SN655 има и допълнителна защита на данните за случаите загуба на енергийна мощност. Така устройството гарантира спокойствието и увереността на администраторите на центрове за данни.

Неговите показатели за производителност включват скорости на последователно четене до 6,8 GB/s и скорости на последователeн запис до 3,7 GB/s. За произволни операции този вид твърдотелен носител постига до 1,1 милиона IOPS при операциите за четене и до 125 000 IOPS при операции за запис. 

Подобни параметри означават още, че хранилищата, изградени с носител като DC SN655, могат да се използват за създаване и използване на приложения с елементи на изкуствен интелект. AI платформите са много взискателни към физическата инфраструктура, върху която работят, поради колосалния обем данни, с които боравят, но висококласните NVMe носители DS SN655 отговорят на това предизвикателство. 

Western Digital стои зад надеждността и издръжливостта на този SSD с 5-годишна гаранция.



Ultrastar SN655 – параметри 

Дискът се предлага в три капацитета: 3,84 TB, 7,68 TB и 15,38 TB, всички поместени във форм фактор U.3 с дебелина 15 mm

  • Капацитет:  3,84TB, 7,68TB, 15,38TB
  • Издръжливост:  1 DW/D
  • Максимум петабайти записани:  5,5, 11, 22
  • Сигурност:  SE, ISE, TCG
  • Форм фактор:  U.3 15 mm
  • Интерфейси:  PCIe Gen4, NVMe 1.4
  • Скорост четене:  6,8GB/s, 6,8GB/s, 6,8GB/s
  • Скорост запис:  2,6GB/s, 2GB/s, 3,7GB/s
  • IOPS четене:  1000K, 980K, 1100K
  • IOPS запис:  112K, 78K, 125K
  • Латентност четене (μS):  80, 100, 100
  • Латентност запис (μS):  10, 15, 10
  • MTBF5 (часа):  2,5M
  • AFR:  0,35%
  • Гаранция (години):  5
  • Захранване (DC, +/- 10%):  +12v
  • Мощност:  16W, 20W
  • Дебелина:  15 mm
  • Размери:  69,85 x 100,45 mm
  • Оптимална температура:  0°C до 70°C

Наличност и цена

Моделите Western Digital SN655 се предлагат от официалния партньор ADSYS. Можете да ги поръчате тук.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар