Руснаците избраха топ проект с отворен код

За първи път тази година в Русия се проведе конкурс за разработка на софтуер с отворен код „Най-добър свободен проект на Русия“. Той бе организиран от списанието Linux Format с подкрепата на руското министерство на съобщенията и масовите комуникации.

В конкурса взеха участие над 100 проекта, разработени от програмисти от Русия и страните от бившата ОНД.
Победител в категорията за най-добра индивидуална разработка стана проектът nginx за създаване на отказоустойчив HTTP-сървър, HTTP-прокси съврър и пощенски прокси-сървър за ресурси с тежък трафик.
За най-добър групов проект бе призната системата за оптическо разпознаване на текст CuneiForm на компанията Cognitive Technologies.
Специалната награда „Избор на редакцията на Linux Format“ отиде при средство за разработка на мрежови приложения с развит графичен интерфейс Kalpa.Cloud и модула „Електронен деканат“ за среда за дистанционно обучение върху Moodle.
Конкурсът имаше две цели – да стимулира руските разработчици на приложения с отворен код, както и да да създаде актуална картина на свободните проекти, които се разработват на територията на Русия и съседните й страни.

Коментар