Отмина ли най-лошото за РС пазара?

Доставките на персонални компютри постепенно се възстановяват
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на персонални компютри все още е в упадък, но показва признаци на възстановяване. Това сочи нов доклад на анализаторите от IDC, публикуван тази седмица.

През третото тримесечие на годината производителите са доставили общо 68,2 милиона настолни компютри, лаптопи и работни станции, което е със 7,6% по-малко спрямо същия период на 2022 г. За сравение, през първото и второто тримесечие на 2023 г. обемът на РС пазара намаля съответно с 29% и 13,4% на годишна база, тоест динамиката на спада намалява.

Освен това в периода юли-септември 2023 г. продажбите на персонални компютри в световен мащаб са се увеличили, в сравнение с предходните три месеца, като същото се е случило и през второто тримесечие. Това означава, че най-лошото за пазара е отминало и сега може да се очаква подобрение на ситуацията, въпреки трудностите в световната икономика и слабото търсене на електроника като цяло.

„Компютърната индустрия бавно се възстановява. Началото на цикъла на надграждане на хардуера и краят на поддръжката на Windows 10 ще помогнат за увеличаване на продажбите на компютри през втората половина на 2024 г. и след това. Междувременно пазарът, за съжаление, ще продължи да се сблъсква с предизвикателства”, коментира Джитеш Убрани, анализатор на IDC.

„Отслабенето предлагане дава възможност на доставчиците и търговците да проучат възможности за снабдяване и производство извън Китай. Този въпрос може да се превърне в основен за индустрията заедно с развитието а изкуствения интелект в компютрите”, допълва анализаторът.

Вицепрезидентът на подразделението за устройства и дисплеи на IDC Лин Хуанг вярва, че генеративният изкуствен интелект може да промени играта в компютърната индустрия. Въпреки че случаите на неговото използване все още не са напълно формулирани, интересът към тази категория вече е голям, сигурен е експертът.

„Компютрите с активиран AI обещават на организациите възможност да персонализират потребителското изживяване на по-дълбоко ниво, като същевременно поддържат поверителността на данните. Тъй като броят на такива устройства ще се увеличи през следващата година, очакваме цените да се повишат значително”, добавя Хуанг.

Докладът на IDC показва още, че през третото тримесечие на 2023 г. доставките на компютри са намалели за всички производители с изключение на HP Inc., която регистрира увеличение с 6,4% след нормализиране на ситуацията с продуктовите запаси на компанията. Apple се справя най-зле: корпорацията търпи спад в продажбите на компютри с повече от 23%. Това се дължи и на факта, че сравнението е с високите резултати от 2022 г.

Коментари по темата: „Отмина ли най-лошото за РС пазара?”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Няма страшно. Фирмите натрупаха безумни печалби по време на кризата, когато всеки един компонент се продаваше с десеторна надценка и всичко се разпродаваше на секундата, когато е пуснато в продажба.

Коментар