АI услугите са нерентабилни, корпорациите търпят огромни загуби

Работата с модела GPT-4 на OpenAI струва на разработчиците на AI инструменти много пари
(снимка: CC0 Public Domain)

Големите технологични компании, които са инвестирали сериозно в продукти и услуги с изкуствен интелект (AI), се опитват да превърнат плодовете на своя труд в печалба. Засега с различна степен на успех.

Една от първите AI услуги, пуснати от Microsoft, се оказа нерентабилна. Сега компанията планира да обогати съществуващите продукти с допълнителни платени AI функции, които ще се предлагат на клиентите на по-висока цена от техните предшественици, отбелязва Уолстрийт Джърнъл. Google предприе подобен подход.

Услугата за видеоконференции Zoom, която наскоро добави Zoom AI Companion, се опитва да намали разходите, като използва свой собствен, много по-евтин за изпълнение езиков модел за обработка на потребителски заявки, когато това е подходящо. През пролетта на 2024 г. Zoom ще пусне собствен аналог на Google Documents (Google Docs), който ще бъде тясно интегриран с основния продукт на компанията и също ще получи функции на генеративен AI.

Adobe и някои други компании вече прибягнаха до месечни ограничения за обема на AI услугите, които предоставят, или таксуват услугите си в зависимост от изчислителните ресурси, изразходвани за поддържане на тяхната работа.

Генеративният AI е скъпо удоволствие

Създаването на продукти, базирани на генеративен AI, включва огромни разходи, които не могат да се сравняват с инвестициите в разработване на други видове софтуер. Изграждането и обучението на модел може да отнеме години и милиони долари. В същото време Nvidia, производител на силно търсените графични процесори A100 и H100, използвани в обучението на AI, спечели около 5 милиарда долара само от китайски компании (към август 2023 г.).

По-нататъшната работа на AI продуктите също е свързана със сериозни разходи, тъй като моделите за извод (генериране на отговор от заявка на потребител) изискват значителни изчислителни ресурси. Освен това, колкото по-често потребителите прибягват до услугите на такива AI услуги, толкова по-големи са инфраструктурните разходи на техния доставчик. По този начин компаниите, които предлагат фиксирани тарифи за своите AI услуги, рискуват да не печелят, а да загубят пари, поне в краткосрочен план.

Колко са загубите от АI услуги

Microsoft губеше много пари за една от първите си услуги за изкуствен интелект – асистента за програмисти GitHub Copilot, отбелязва Уолстрийт Джърнъл. През първите няколко месеца на 2023 г. загубите на компанията бяха средно около 20 долара месечно на потребител, а в някои случаи можеха да достигнат 80 долара на месец.

GitHub Copilot for Business, пуснат през февруари 2023 г., се предлага за $19 на месец за един потребител. За физически лица тарифата е по-ниска – само $10 на месец. Аудиторията на услугата наброява около 1,5 милиона потребители. По този начин месечните загуби на Microsoft от GitHub Copilot могат да бъдат оценени на приблизително 30 милиона долара.

AI услугите на Microsoft се захранват от най-новата версия на голям езиков модел – GPT-4 от OpenAI, дългогодишен партньор на ИТ гиганта от Редмънд. Microsoft и GitHub засега не коментират рентабилността на услугата GitHub Pilot. Вероятно AI асистентът все още е нерентабилен. Въпреки това, с намаляващите разходи за изчислителна инфраструктура, ситуацията може да се промени.

Компенсиране с нови услуги

Новата корпоративна услуга Microsoft 365 Copilot, която се очаква да стартира на 1 ноември 2023 г., вероятно ще може да компенсира загубите, причинени от GitHub Copilot. Благодарение на нея, функции за генериране на текст с AI ще се появят в приложенията Word, Excel, Outlook, PowerPoint и др. В началото опцията Copilot ще струва на абонатите на Microsoft 365 сумата от $30 на месец.

Microsoft също търси начини да спести пари от хардуер за обучение и отговори на AI. Според различни източници, корпорацията ще представи AI чип по собствен дизайн на конференцията Ignite, която ще се проведе в средата на ноември 2023 г. Това ще ѝ позволи да разчита по-малко на продукти от Nvidia, Intel и други доставчици на GPU, които се използват широко в задачи за машинно обучение.

Освен това Microsoft обмисля да премести своята актуализирана търсачка Bing с възможности за изкуствен интелект към езиков модел, който е по-евтин за работа от GPT-4.

Коментар