Приеха новия закон за е-съобщенията

Новият текст на Закона за електронните съобщения бе приет от парламента днес. Гласували "За" са 100 депутати, "Против" са гласували 74, а 5 са се въздържали, научаваме от блога на Богомил Шопов. Всички представители на управляващата партия ГЕРБ са подкрепили промените.

 Гласуването възмути всички противници на нововъведените текстове, свързани с възможността МВР, ДАНС и други служби да имат право през „интерфейс“ да достъпвт директно трафични данни за уеб-потребителите. „Въпреки всичките аргументи, политиците не гласуваха със съвест, а по партийна поръчка. Борбата продължава, няма да се откажем, ще ги откажем тях“, се казва в блога на Шопов.

С новия текст „се въвеждат редица инструменти, даващи възможност на полицията (и на лица, които имат престъпни връзки с полицията) за безконтролно следене на Интернет в България, – пише в своя блог Вени Марковски. – …Сега предстои нещо още по-тъпо: предложения за промени в законопроекта могат да се предлагат в следващата една седмица, когато Парламентът е във… ваканция!".

Коментар